BLIZU 400 OSOBA SA SMETNJAMA U RAZVOJU U ZDK DOBILO ŠANSU ZA BUDUĆNOST

Kako je malo potrebno da one pored sebe, kojima je potrebna naša pomoć, učinimo sretnima, uvjerili smo se ovih dana u živopisnom rekreacionom centru „Oaza mira“ u Galovcu kod Novog Šehera. Iz  JU Centar za djecu i odrasle sa smetnjama u razvoju ZDK, koje u više lokalnih centara okuplja blizu 400 štićenika,  organizirali su izlet u prirodu. Ljubazni domaćini su besplatno ustupili sportske terene i sadržaje. Veselju, dobroj zabavi i druženju svjedočila je i naša ekipa.

Rijetke su slične prilike za druženje.

-Uživamo i igramo se.  Imamo ovdje  puno prijatelja i veoma na je lijepo. Igrat ćemo nogomet, košarku, tu je i roštilj i bit će ćevapa. Divno nam je ovdje-kažu nam štićenici Ahmed, Irma i Šerif.

Centar za djecu i odrasle sa smetnjama u razvoju ZDK trenutno  je jedina ustanova ovog tipa u BiH. U lokalnim centrima u Zenici, Žepču, Tešnju, Maglaju i Visokom pružaju razne vidove podrške za oko 400 osoba sa smetnjama u razvoju.

-ZDK se može ponositi ovo ustanovom na način da smo omogućili djeci sa poteškoćama u razvoju da budu u dnevnim centrima. Nadam se i njihovim roditeljima da smo to sve olakšali, na neki način-priča nam direktor Centra  Nurđehan Šahinović.

Ovakva druženja su dobra prilika za socijalizaciju i druženje. Svaki vid podrške roditeljima je veoma važan.

-Dobro bi blio da ima za njih da se organizira da nešto i rade, da se druže, da više vremena provedu u dnevnom centru i u radionicama, pa poslije  možda i da se zaposle-kaže majka jednog od  štićenika Sandra Šerić iz Žepča.

-Naš fokus je na tome da radnom okupacijom probamo i nadjemo način da ih osposobimo za odredjene poslove-pojašnjava Šahinović.

RADNO-REHABILITACIONA TERAPIJA

Ovaj Centar je, u okviru IPA fondova prekogranične saradnje sa Hrvatskom i Crnom Gorom realizirao više konkretnih  projekata radne rehabilitacije za ovu populaciju.

-Radimo edukaciju i rehabilitaciju korisnika. Takodje imamo i korisnike koji pohadjaju redovni sistem obrazovanja, ali dolaze u našu ustanovu kako bi koristili individualne tretmane u zavisnosti od potrebe, da li su to logopedski, psihološki, edukacijsko-rehabilitacijski ili tretmane fizioterapeuta-pojašnjava Nedim Patković, rukovodilac Dnevnog centra za djecu i odrasle sa smetnjama u razvoju iz Žepča.

Najbolji primjer je  Milijana Katić iz Žepča. Uspješno ovladava vještinama koje otvaraju mogućnosti radnog angažmana i ekonomske neovisnosti.

-Vježbam na CNC mašini. Ide mi super. Znam da je to traženo zanimanje i da će biti posla-priča nam Milijana.

Ova populacija ima, nedovoljne,  redovne finansijske prinadležnosti.

-Naravno da to nije dostatno. Ali evo Vlada Federacije je usovjila Zakon o njegovateljstvu koji je mnogo bolji od ovoga što sada imamo i nadamo se da će roditelji djece, koja imaju pravo po tom Zakonu, da ostvare svoja prava i da će to ići naprijed-ističe Nurđehan Šahinović, direktor JU Centar za djecu i odrasle sa smetnjama u razvoju ZDK. Afirmativa.ba