CIK POTVRDIO KANDIDATURU STOJANOVIĆA I KAZNIO POLITIČKE SUBJEKTE

Centralna izborna komisija na današnjoj sjednici je ovjerila kandidaturu Igora Stojanovića (SDP) za potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine, a odbila je kandidaturu Zlatana Begića. Također, donijela je odluke o kažnjavanju političkih subjekata.

Navedeno je da Igor Stojanović kako kandidat iz reda srpskog naroda ispunjava uvjete. CIK je ovu odluku usvojio jednoglasno.

Podsjetimo, Stojanovića je predložila grupa od 13 delegata Kluba Srba iz Doma naroda Parlamenta BiH. Ovoj kandidaturi prethodile su trubulencije gdje prvobitno Stojanović kazao da nema podršku, ali je u roku od sat vremena došlo do promjene.

S druge strane, donesena je odluka da se kandidatura Zlatana Begića odbije jer nije u skladu sa Izbornim zakonom BiH niti Ustavom. Ova tačka dnevnog reda izazvala je dužu raspravu. Izglasana je sa četiri glasa za i tri protiv.

Begića je kandidirala grupa delegata Doma naroda Parlamenta FBiH iz reda ostalih.

Irena Hadžiabdić je rekla da je iznenađena prijedlogom Službe te da je mišljenja da se prijava mora vratiti.

“Ovom se odlukom postupa preuranjeno i mora se biti oprezan kada je u pitanju uskraćivanje prava na kandidiranje. Jedan od osnovnih principa u Izbornom zakonu BiH da se podaci iz prijave koji sadrže nedostatak ili su nepravilni moraju vratiti na uređenje ili otklanjanje nepravilnosti. Nema izjave kandidata da tu kandidaturu i prihvata. Iz dokumentacije se ne vidi kako se ovaj kandidat izjašnjava”, kazala je Hadžiabdić.

Kazne za Durakovića i Stanivukovića

Na današnjoj sjednici donesena je i odluka da je Ćamil Duraković kazni sa 3.000 KM jer je, kako je navela Služba, zloupotrijebio prava učešća u biračkim odborima tokom Općih izbora u BiH 2022. godine. Vanja Prutina Bjelica kazala je kako je ovo minimalna kazna.

Kada je u pitanju prijava protiv Draška Stanivukovića da je prekršio pravilo izborne šutnje, CIK je odlučio da je za ovo kriv i PDP. Stanivuković i PDP su kažnjeni sa po 4.000 KM, odluka je donesena jednoglasno.

Donesene su i odluke za druge političke subjekte, a video možete pogledati

N1