DOBOJ-24 LIKOVNI SALON OKUPIO 16 UMJETNIKA

DOBOJ-24 LIKOVNI SALON OKUPIO 16 UMJETNIKA

U organizaciji Centra za kulturu iz Doboja u ovom gradu je upriličen 24. dobojski likovni salon. Predstavilo se 16 umjetnika sa 30 radova u razlilčitim stvaralačkim polazištima i generacijskim odredjenjima. Dominiraju crteži, grafike, skulpture,  ali i neka moderna polazišta poput apstraktnog ekspresionizma i kombinacije portreta i figura.

-Raznovrsne su tehnike i motivi i ja mogu reći, jer imamo povratne informacije, da je ovogodišnji Likovni salon izuzetno kvalitetan-kazala je v.d. direktora Centra za kulturu u Doboju  Lidija Žarić.

Nakon više od dvije decenije postojanja Dobojski likovni salon, uz tradicionalne prati i moderne tokove u umjetnosti.

-Od akvarela, skulpture, mozaika,  naglašen kroz kolaž, preko akvarela i jednog apstraktnog ekspresionizma, tako da smo pokrili sve pravce u slikarstvu-dodaje selektor Mišo Damjanović.

Zahvaljujući, prije svega mladim i umjetnicima sa futurističkim pogledom u umjetnosti  ove godine, uz crteže, grafike i skulpture, doiminiraju i kombinovane tehnike, ali i duhovne i apstraktne teme.

-Ove godine se predstavljam sa dvije slike ulje na platnu. Jedna je apstraktna priroda, pejzaž, a drugo su motivi Venecije-kaže umjetnica Anja Rakić.

-Moja najveća preokupacije su uvijek bili portreti i figure.  Zatim sam se bavila pejzažima, a sada nekako objedinjujem ta dva motiva-dodaje učesnica Salona Bojana Stojaković.

Iako Salon ove godine nije upriličen u Likovnoj galeriji, koja se renovira, interes zaljubljenika u likovnu umjetnost nije izostao.  Afirmativa.ba