VLADA ZDK SA TRI MILIONA KM SUFINASIRA SPECIJALIZACIJE U KANTONALNOJ BOLNICI ZENICA

Vlada Zeničko-dobojskog kantona, na prijedlog Ministarstva zdravstva, na 14. sjednici usvojila je Program utroška sredstava planiranih u Budžetu Zeničko-dobojskog kantona za 2023. godinu na poziciji Tekući transfer JU Kantonalna bolnica Zenica – Podrška za realizaciju Programa finansijske konsolidacije i restrukturiranja JU Kantonalna bolnica Zenica, za sufinansiranje specijalizacija i subspecijalizacija.

Prema riječima ministrice zdravstva Tanje Radoš Kosić, programom je predviđeno finansiranje plata specijalizanata i subspecijalizanata JU Kantonalna bolnica Zenica u 2023. godini u iznosu od tri miliona KM, odnosno 250.000 KM na mjesečnom nivou, dok će ostali troškovi biti finansirani iz vlastitih sredstava JU Kantonalna bolnica Zenica.

“Ovaj iznos će biti dostatan za bruto plate oko 70 specijalizanata i subspecijalizanata. Jednak iznos je planiran i za 2024. godinu i nadam se da će podrška ući u praksu i za naredne godine – rekla je ministrica Radoš Kosić”, saopćeno je iz Press službe ZDK.