SVE BLAGODATI MASLAČKA

Recepti od maslačka

Maslačak ima izuzetne nutritivne vrijednosti, pun je vitaminima i mineralima, a već smo pisali zašto je maslačku mjesto u vašem vrtu. Od blagodati koje ima za vaš vrt, iznimne je koristi za vas i vaš organizam. U različitim pripravcima možete koristiti njegov cvijet, stabljiku, listove i korijen. Kako se koriste i koje koristi od njih imate detaljnije možete pročitati ovdje, a sad smo vam pripremili različite recepte koje možete pripremiti u svom domu koristeći maslačak iz prirode koji nije tretiran kemikalijama i koji nije rasao uz prometnice.

Ako nemate maslačak u svom vrtu ili svojoj okolici, možete ga probati posaditi. Razmnožava se sjemenom od proljeća do jeseni te dijeljenjem korijena u proljeće. Vodite računa da maslačak voli otvoren i sunčan položaj i da mu odgovaraju razni tipovi tala.

Kod upotrebe maslačka zapamtite da listove treba brati prije nego maslačak počne cvjetati. Korijenje se vadi u rano proljeće ili ranu jesen. Listovi i korijenje se suše na hladnom i prozračnom mjestu ili u pećnici na 40 °C.

Prije korištenja maslačka prvo dobro operite i očistite njegove dijelove a tek onda konzumirajte u kuhinji.

 

Iskoristite maslačak u raznim receptima, od napitaka, predjela, priloga pa sve do deserta. Za jelo možete iskoristiti njegov cvijet, stabljiku, listove ili korijen.

Sok za detoksikaciju

Napravite zeleni sok od maslačka za detoksikaciju od zelenih sastojaka iz svog vrta.

Za ovo vam trebaju:

puna šaka listova maslačka

par listova kelja

1 limun

2 zelene jabuke

1/2 krastavca

Očistite sve sastojke pa ih postepeno dodavajte u svoj blender i pomiješajte.

 

Med od maslačka

Med od maslačaka rade pčele, ali jednako tako ga može napraviti i čovjek, pri čemu onda više nalikuje sirupu i veganski je proizvod. Med od maslačka se radi u travnju i svibnju. Potrebno je:

  • 400 gr cvjetova maslačaka
  • 1 limun
  • 1 l vode
  • 2 kg šećera

 

Prije svega uberite maslačke s livade ili polja koji nisu toliko posjećeni. Potresite cvjetove kako bi iz njih izašli kukci, a potom u lonac stavite maslačke, narezani limun i vodu. Kuhajte na laganoj vatri oko 15 minuta. Ostavite da se hladi preko noći. Drugi dan procijediti sirup od cvjetova i limuna kroz cjedilo ili gazu.

U posudu s tekućinom dodajte šećer i po želji sok pola limuna te ih prokuhajte u loncu da se šećer otopi. Prokuhajte još 15 minuta i to je to. Tekućina će se zgusnuti i postat će tamna, a pazite samo da se ne zgusne previše. Dok se malo ohladi med ulijte u staklenke. Gotov med je potrebno držati na tamnom i hladnom mjestu. Med se uzima drvenom ili plastičnom žlicom tri puta dnevno.