DOBOJ-KADA SPORT SPAJA LJUDE

Prvi put u historiji Doboja osnovan badminton klub, kada sport spaja ljude…

 

PRIDRUŽUJU SE DOBOJ JUG, USORA, TESLIĆ, TUZLA, MODRIČA, ZAVIDOVIĆI…

 

Prvi put u bogatoj sportskoj historiji Doboja u ovom gradu je, prije godinu dana, osnovan badminton klub  pod nazivom “Sertini”. Danas okuplja oko 50 članova iz Doboja ali se pridružuju i zaljubljenici u ovaj sport iz drugih  lokalnih zajednica u BiH  sa kojima klub  ima dobru saradnju. Reket, loptica, prostor za treniranje i dobro društvo su sve što vam  je potrebno da osjetite čari ovog, u našoj zemlji još uvijek nedovoljno zastupljenog, sporta.

 

Već godinu dana članovi kluba marljivo treniraju. Medju pedesetak članova 20 je mladih. Medju njima i Mariela Bjelić.

-Trenirala sam odbojku i još neke sportove. Nisam se pronašla. Badminton me nekako ispunjava. Dobro je društvo, atmosfera i sve. Odlično je-kaže Mariela.

U klubu je mnogo starijih igrača koji su u potrazi za fizičkom aktivnošću i druženjem pokucali na vrata “Sertinija”.

 

-Moja supruga je prvenstveno utjecala na to. Tražili smo neku fizičku, ali I društvenu  aktivnost da malo poboljšamo naš način života. Došli smo, vidjeli smo šta je, u stvari badminton da to nije statična igra. Evo, iz vaših kadrova ćete vidjeti da je to veoma dinamična i fizički vrlo zahtjevna igra, a s druge strane interesantna. Čovjek može, bukvalno tri sata da igra bez prestanka, a da ne primijeti da su prošla ta tri sata. Uz to taj društveni segment je veoma važan-priča Saša Klopić iz Doboja.

Badminton je sport koji se, bez velikog naprezanja,  tradicionalno upražnjava rekreativno u prirodi, na izletu, uz roštilj. Barem smo tako mislili.

 

-Ovaj badminton koji mi igramo je mnogo drugačiji. Isto se igra reketima i tim korpicama, da ne kažem lopticama. Medjutim, mnogo je dinamična kad se spoznaju pravila. Jedan je od najbržih i najdinamičnijih sportova na svijetu-pojašnjava nam predsjednik luba  Dario Milačak.

 

LIGA ZA HRVATSKU, SRBIJU, SLOVENIJU I BOSNU I HERCEGOVINU

 

-Neki još imaju predrasude o ovom sportu. Govore da je lagan, ali zaista nije. Najviše noge rade iako svi misle da su to ruke. Morate zaista biti u kondiciji jer stvarno vam treba brzina-ističe članica kluba  Ivana Jović.

 

Klub postoji godinu dana. Članovi treniraju u prostorima Medicinske škole i čine sve da poboljšaju uslove za rad, treniranje i takmičenje, ali i da omasove klub novim  članovima ne samo iz Doboja.

 

-Mi smo rekreativno formirani trenutno jer nemamo stručni kadar. Podršku, što se tiče stručnog kadra nam daje Badminton savez, odnosno banjolučki klub ili naši prijatelji iz sarajevskog kluba “Sabad”, I s njima smo u dobroj komunikaciji. Medjutim, postoji jedna interesantna medjunarodna liga “Ada liga”, koja pokriva Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju i BiH. Tačnije rečeno u BiH se igra u Sarajevu, ali danas sutra ko zna možda i Doboj, uz podršku naših prijatelja,  bude jedna od destinacija. Znači, sedam gradova je u pitanju. Bili smo prije mjesec dana u Beogradu gdje je odigrano  prvo kolo-kaže Dario Milačak.

 

PODRŠKA IZ BANJALUKE I SARAJEVA

 

-Sve generacije mogu uzeti učešća na tom takmičenju. Interesantno je. Prva takmičenja su bila na kojima smo mi stjecali iskustva, a već na zadnjem takmičenju donijeli smo i neke medalje sa “Ada kupa” u Beogradu. Druženje sa sportistima iz drugih gradova i zemalja u današnjem vremenu svakako je posebno bogatstvo-dodaje  Saša Klopić.

 

Uveliko se radi na masovnosti i proširenju aktivnosti na susjedne lokalne zajednice poput Usore i Doboj Juga, ali i ostale. Dario Milačak ističe kako su već sa usorskim načelnikom Zvonimirom Anđelićem dogovorili sve uključujući i besplatno ustupanje prostora za treniranje.  Isto je I u Doboj Jugu gdje ovih dana počinju zajedničke aktivnosti.

 

-Razgovarali smo već sa kolegama i drugarima iz Teslića, Dervente, Modriče, a imamo jedan plan da organizujemo sastanak i sa Tuzlom. Zavidovići su već u opticaju. Znači, generalno gledamo da napravimo jednu mini lokalnu ligu sa četiri, pet gradova U Bosni I Hercegovini-pojašnjava Milačak.

On naglašava da je badminton jedan od najmasovnijih sportova u svijetu.

 

-Samo što kod nas nije trend, a mi ćemo nastojati da sa svojim drugarima iz Sarajeva, Slovenije, iz Hrvatske, evo iz Banje Luke, da to napravimo, ispromivišemo i od toga napravimo jednu novu priču-kaže  Dario Milačak, predsjednik badminton kluba “Sertini” iz Doboja.

 

Ideju, što je posebno važno podržavaju mladi članovi kluba. U vremenu kada su školski sistemi, vannastavne aktivnosti,  sportska natjecanja i organiziranja mladih poput izvidjača, zaštitnika prirode i slično potpuno razjedinjena usljed  unutrašnjeg  ustrojstvA zemlje, aktivnosti poput ove čine se još važnijim.

-Htjela bih da pozovem sve mlade i stare da nam se priključe jer stvarno  ako ovdje dodju neće pogriješiti. Predivna je atmosfera, društvo i sve. Dodjite da treniramo, da se zabavimo zajedno družimo-poručuje, na kraju, članica kluba Mariela Bjelić.