DOBOJ -PETARDE NISU OGRAČKE

Edukativna akcija dobojske policije

 

                               SMANJITI UPOTREBU PIROTEHNIČKIH SREDSTAVA

 

Uprkos apelima nadležnih prekomjerna i neadekvatna upotreba pirotehničkih sredstava u vrijeme praznika i dalje je prisutna. Nisu rijetke ni povrede, posebno kod maloljetnika. Kako bi unaprijedili stanje u dobojskoj policiji su i ove godine  pokrenuli seriju  predavanja  medju ovdašnjim osnovcima. Rezultati su vidljivi.

Tokom protekle dvije godine u Doboju je prosjeku  zabilježeno pet slučajeva težih i lakših povreda usljed nestručnog rukovanja priotehničkim sredstvima. U prošloj godini na području koje pokriva Policijska stanica Doboj 1, zabilježen  je jedan slučaj upotrebe pirotehničkih sredstava. Stalna edukacija daje rezultate.

-Svakodnevno, pogotovo na časovima odjeljenske zajednice,  imamo razgovore što vidimo da dovodi do poboljšanja. Znači da u školi i školskom dvorištu nemamo toliko upotrebe i da se sve više smanjuje broj upotrebe petardi-kazala nam je profesor razredne nastave iz Doboja Anđela Ilić.

-Statistika kaže da se proteklih godina smanjio broj upotrebe pirotehnike,  pirotehničkih sredstava i manji broj povreda, ali nije amanjen na onaj minimum koji bi trebao da bude i koji bi mi voljeli-dodaje pomoćnik komandira PS Doboj 1Aleksandar Vuković.

Iz policije apeluju na gradjane da se uzdrže od upotrebe pirotehnike posebno u zatvorenim prostorima. Za uznemiravanje i ugrožavanje sigurnosti građana upotrebom pirotehničkih sredstava Zakonom o javnom redu i miru predviđene su i kazne od 300 do 900 maraka za fizička lica i od 2.000 do 6.000 maraka za privredne subjekte i pravna lica.  Afirmativa.ba