DOBOJ-USAID I GRAD PODRŽAVAJU MARGINALIZIRANE GRUPE

DOBOJ-USAID I GRAD PODRŽAVAJU MARGINALIZIRANE GRUPE

Predstavnici USAID-a i Gradske uprave Doboj, u okviru Programa podrške razvoju biznisa marginaliziranih grupa žena, potpisali su ugovore sa pet korisnica. Osim finansijske podrške osnivanju preduzeća od po 10.000 maraka, za korisnice su predviđene i radionice jačanja kapaciteta u oblasti podrške razvoju preduzetništva.

Grad Doboj je u julu prošle godine sa USAID-om  potpisao trogodišnji ugovor o saradnji na programu podrške zaštite ljudskih prava koji podrazumijeva podršku u pokretanju djelatnosti  marginaliziranh grupa žena.

-Nakon objavljena dva poziva ukupno pet korisnica je ispunilo sve uslove  iz javnog poziva i steklo uslove da im se dodijele sredstva od po 10.000 KM kako bi svoje ideje realizovale-kaže Dijana Kalenić. Načelnica Odjeljenja za strateško planiranje, evropske integracije i lokalni ekonomski razvoj Grada Doboja.

Ugovor predviđa kreiranje boljeg okruženja za samozapošljavanje formiranjem Poduzetničkog fonda za marginalizirane grupe žena, žrtve nasilja, samohrane majke, nezaposlene žene do 35 godina kao i  žene sa osobnim ili  invaliditetom u porodici.

-Želim da pokrenem agenciju za čistoću. Tim se bavim već deset, petnaest godina i u tom sam se poslu pronašla-kaže nam jedna od učesnica na javnom pozivu Dženisa Dobrić iz Doboja.

Ozrenka Mitrović želi pokrenuti proizvodnju dodataka jelima na bazi ljekovitog bilja.

-To će, za početak, biti mješavina biljnih čajeva i kapi, a poslije, razvojem i dodatnim stjecanjem uslova, će biti kapsule i ostali suplementi-pojašnjava Ozrenka Mitrović.

Za pet korisnica koje su potpisale ugovore Grad Doboj i USAID će solidarno osigurati novčanu  podršku od 50.000 maraka.

-Ove hrabre žene upravo su uzele na sebe odgovornost kako bi ovom društvu one bile korisne. Ne samo sebi, ne samo društvu, nego i porodici, svima, dakle čitavoj zajednici-kazao je dobojski gradonačelnik Boris Jerinić.

-Program je u proteklih šest mjeseci potpisao ugovore i ostvario saradnju sa deset lokalnih zajednica. Grad Doboj jedan od njih i do sada smo podržali osnivanje i razvoj 66 biznisa uključujući i današnje-dodaje Dunja  Škaljo, zamjenica direktora Programa podrške zaštiti ljudskih prava pri USAID-u.

Od avgusta 2020. godine, kada je program pokrenut u 27 lokalnih zajednica u BiH, na ovaj način je podržano 190 biznisa marginaliziranih grupa. Afirmativa.ba