DODIK EU; „NEMOJTE NAS ZEZATI, AKO HOĆETE DAJTE, AKO NEĆETE MI IMAMO S KIM RADITI DALJE!“

Na otvaranju prve dionice na koridoru Vc kroz RS u Kostajnici kod Doboja

DODIK EU; „NEMOJTE NAS ZEZATI, AKO HOĆETE DAJTE, AKO NEĆETE MI IMAMO S KIM RADITI DALJE!“

U prisustvu predstavnika EU, entitetskih i državnih zvaničnika kao i brojnih gradjana danas je u Kostajnici kod Doboja ozvaničen završetak prve dionice  koridora Vc kroz RS ukupne dužine 6,1 kilometar u vrijednosti od 70 miliona eura. Radovi  su finansirani kreditnim sredstvima EBRD-a i bespovratnim sredstvima EU od 15 miliona eura. Opasku evropskih zvaničnika da je političlka stabilnost u BiH  uvjet brže ralizacije sličnih porojektata bila je povod da se entitetski zvaničnici predvodjeni članom Predsjendištva BiH Miloradom Dodikom  verbalno obruše na prisutne predstavnike EBRD-a i Delegacije EU u BiH što je na momente izlazilo iz okvira službene konverzacije.

Ukupna vrijednost  prve otvorene dionice na trasi koridora Vc kroz RS duge 6,1 kilometar je 85 miliona eura. 70 miliona su kreditna sredstva EBRD-a,a 15 nepovratna EU. Politička stabilnost preduvjet je za bržu realizaciju sličnih projekata u  BiH, poručili su evropski zvaničnici.

-S obzirom da je evidentno povećanje političkih tenzija, ja sam uvjerena da ćemo uspjeti držati politiku van ovoga i da nećemo imati negativan utjecaj na realizaciju ovog projekta-poručila je direktorica  Ureda EBRD-a u BiH Manuela Naessl.

-Žao nam je da politička nestabilnost onemogućava realizaciju mnogih drugih projekata i stoga apelujem na političke predstavnike da sve vaše interne razlike riješite kako bismo mogli raditi dalje-dodao je Šef kooperacije u Delegaciji EU u BiH  Stefano Ellero.

Ovo je, očito naljutilo predstavnike RS, pa su listom veći dio zvaničnog obraćanja posvetili pridikama evropskim zvaničnicima. Krenimo redom.

-Jedna mala sugestija, molba, ne znam ni ja, evropskoj zajednici a to je da putevi nisu politika. Putevi su život i putevi su ljudi-upozorio je v.d. direktora JP „Autoputevi RS“  Slobodan Stanarević.

-Izgubili smo skoro godinu dana bez objašnjenja. Čekaju se izbori u BiH. Neće se ništa promijeniti poslije izbora u BiH. Mi imamo i druge partnere koji su zainteresovani za izgradnju ovog autoputa-dodao je predsjednik entitetske Vlade Radovan Višković.

-Uz ono što jeste granotvska podrška ili praćenje našeg zaduživanja da, u suštini ono što RS uzima to redovno vraća-kazala je  predsjednica RS Željka Cvijanović.

A, onda je priča postala uglavnom ili samo politička i ticala se unitarne BiH, ali i Turaka i alternative koju RS ima i koja će, ustvrdio je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, uskoro biti vidljiva.

-Ako mislite da istrajavate odustanite jer mi smo uporniji. Nije nas ovdje izbacilo ni 400 godina Turaka, pa neće ni vaših 20 godina zanemarivanja naše RS u tom smislu. Mi ćemo napraviti ovaj put vidjećete. Evo pozivam vas gospodine iz EU da za pet godina dodjete u RS, ako slučajno odete, da vas provozam. Ja lično ću vas sjesti u Banjaluci  i odvest ću vas do Beograda autoputem, eto.  I to bez jednog više feninga vaših sredstava. Nije ovo ljutnja nikakva samo vam kažem nemojte nas zezati. Ako hoćete dajte, ako nećete dajte se sklonite da mi radimo dalje-poručio je Dodik.

Do sada je EU za izgradnju koridora VC kroz našu zemlji investirala 820 miliona eura. Afirmativa.ba