DOK SVI BRUJE O SPORTSKOJ INFRASTRUKTURI-UDOBOJ JUGU RADE IGRADE

DOK SVI BRUJE O SPORTSKOJ INFRASTRUKTURI-UDOBOJ JUGU RADE IGRADE

Uz talent, masovnost i stručan rad, osnovni preduvjet za vrhunske sportske rezultate svakako je infrastruktura.  Zemlje poput naše još dugo neće biti u mogućnosti da raliziraju projekte obnove  postojećih i izgradnje novih sportkih objekata. Za to vrijeme, izuzev pojedinačnih podviga entuzijasta, sporskim uspjesima se i ne možemo pohvaliti. Da ponekada nije sve u novcu pokazuje primjer iz Doboj Juga gdje su, na radost mladih sportista,  vlastitim sredstvima izgradili teren s umjetnom travom.

Uz Dan općine ŠF „BH Barca“ na novom terenu je organizirala malonogometni turnir za najmladje. Snovi da jednoga dana postanu vrhunski fudbaleri, da postanu novi Džeko i dio državne reprezentacije ili, pak Mesi, Ronaldo i društvo, sada su mnogo, mnogo bliži.

-Bez infrastrukture nema nikakvog napretka, ni rada.  Znamo kako zemlje oko nas rade i evo mi smo na tom principu uz pomoć naše Općine, načelnika i privrednika izgradili jedna ovakav teren i poklonili ga našim klubovima-ističe predsjednik Sportskog saveza u Doboj Jugu i trener u ŠF „BH Barca“ Kenan Kurbašić.

U  teren,  sa umjetnom travom, površine 2.400 kvadrata,  uloženo je  185.000 maraka. Zahvaljujući zajedničkim naporima Općine, Sportskog saveza, gradjana i privrednika teren je na raspolaganju  klubovima članovima Sportskog saveza, ali i uopće mladima s ovog područja.

-Zajedno smo ovaj projekt realizirali na radost ove naše omladine i naše djece koja će koristiti ovo. I ovo je upravo dokaz  da jedna mala lokalna zajednica može mnogo učiniti. Ne treba se osvrtati niti čekati, nego raditi onoliko koliko su nam mogućnosti-poručio je, otvarajući turnir, općinski načelnik  Mirnes Tukić.

O izgradnji terena s umjetnom travom u Doboj Jugu razmišljalo se godinama. Konačno se san pretočio u savremeni teren o kojem još uvijek sanjaju sportisti u većini bh. sredina.

-Jedino ulaganjima u terene, u dvorane možemo nešto i da napravimo. Bez terena teško, a ovo je čisti primjer kako se može ako se hoće i sa skromnim mogućnostima uraditi mnogo-kaže  Elvedin Talo, trener omladinskog pogona FK „Borac“ iz Jelaha.

Ovom važnom sportskom objektu u Doboj Jugu su se obradovali mladi, ali i oni stariji koji  godinama daju doprinos razvoju sporta u ovom kraju.

-Ovo je velika stvar za nas. Da možemo po ljepšem i lošijem  vremenu stalno igrati na njemu. Nema blata ni vode. Idealno je. Družimo se ovdje  i tako. Sve je odlično-poručuje Bakir Hasanić iz ŠF „BH Barca“.

-Krenuli smo, doslovno sa divlje deponije smeća. I evo, svi zajedno smo došli do velike pobjede mladosti i sporta. Ovako nešto nemaju mnoge sredine u BiH. Ja sam zaista danas sretan što ovdje prisustvujem, što gledam ovu djecu, što ovo sve pratimo i  neka je svima danas sretno-kazao je dugogodišnji sportski radnik i pedagog iz Doboj Juga  Mujo Avdić.

Teren je otvoren uz Dan općine i kao dobrodošlica proljeću. Čini se da bolji poklon za rodjendan svoje Općine njeni stanovnici, posebno najmladji, nisu mogli dobiti. Afirmativa.ba