GRAD TUZLA DOBITNIK NAJPOZNATIJE EKOLOŠKE NAGRADE U SVIJETU „ENERGY GLOBE“

“Energy Globe” – svjetska nagrada za održivost – danas najpoznatija ekološka nagrada u svijetu, organizovana je od strane nezavisne fondacije Energy Globe Foundation iz Austrije, te je sa više od 180 zemalja učesnica, nagrada danas je najprestižnija ekološka nagrada. Godišnje se dodjeljuje projektima koji spašavaju okoliš putem ličnog djelovanja, održivim projektima ili kampanjama za podizanje svijesti o održivosti.

Nagrade za ove brojne projekte dodjeljuju se u zemljama u kojima se projekat provodi u saradnji s partnerima, naročito sa međunarodnim uredima Austrijske privredne komore i UNIDO-a. Ove godine je za nagradu bilo prijavljeno više od 2.500 projekata koji se odnose na zaštitu okoliša, iz 180 država svijeta.

Stručni žiri, sastavljen od eminentnih stručnjaka iz cijelog svijeta, za pobjednika Energy Globea u Bosni i Hercegovini za 2022., izabrao je projekat Grada Tuzle: Inovativno rješenje grijanja u Tuzli za smanjenje zagađenja zraka i stvaranje zdravije životne sredine.

Nagradu će gradonačelniku Tuzle, Jasminu Imamoviću uručiti Martha Suda, trgovinska savjetnica austrijske ambasade, s obzirom da je Advantage Austria (Privredni odjel austrijske ambasade) zvanični partner Energy Globe Award.