KAKO SU U DOBOJ JUGU RIJEŠILI PROBLEM NERACIONALNE POTROŠNJE VODE!?

Klimatske promjene, kako u svijetu, tako i u BiH uzrokuju sve manje količine pitke vode koje su na raspolaganju stanovništvu. Većina lokalnih zajednica godinama se suočava s  nekim vidom restrikcije u vodosnabdijevanju. Zbog iznimno skupog i složenog posla manji broj gradova i općina ulaže u pronalaženje novih količina vode. Odgovor, upozorava struka, prvenstveno leži u racionalnoj potrošnji vode kao ograničenog prirodnog resursa. Čini se da su ovo na pravi način shvatili u Doboj Jugu.

Sredine poput Tešnja, Istočnog Sarajeva i brojnih drugih prošle godine su se suočile s višednevnim rigoroznim redukcijama vode. Nije ostala poštedjena ni mala općina Doboj Jug i njenih nešto više od 4.000 stanovnika. Poučeni neugodnim iskustvom iz KP „Vis“ su OV predložili primjenu takozvane različite blok cijene usluga.

-Glavna misao vodilja je bila da pravedno raspodijelimo ono vode što imamo-ističe direktor KP „Vis“ Maid Buljubašić.

To podrazumijeva da će četveročlanoj porodici, u slučaju suše,  mjesečno na raspolaganju biti 20 metara kubnih vode po cijeni od 80 feninga za kubik. Svaki kubik preko toga u toku jednog mjeseca  koštat će pet maraka.

-Mi smo se rukovodili standardima EU, etičkim i moralnim kodeksima da, kada imamo neki resurs koji je ograničen, kao što je to sada u svijetu voda,  gledali smo najpravednije načine raspodjele te količine vode koju imamo na sve naše gradjane. U prijevodu, da djelujemo destimulativno na trošenje vode na neracionalan način u  smislu da svako za osnovne potrebe svoje ima vodu, a oni koji troše vodu na neracionalan način da to obeshrabrimo i, u krajnjoj mjeri, spriječimo-pojašnajva Buljubašić.

Vlast, kako lokalna, tako i ona na višim razinama, izbjegava donošenje sličnih mjera, posebno u izbornom periodu, jer bilo koji vid ograničenja, birači teško prihvataju. U Doboj Jugu su, unatoč tome, svjesni da se prema vodi mora odnositi krajnje odgovorno.

-Mjera je dobra. Moramo se racionalno ponašati svi.  Sve je bolje osim redukcije. Znači, gradjani Doboj Juga su gradili sebi vodovod, ulagali sredstva, imali smo doprinose, imali smo i fizički rad i zaslužuju da imaju vodu-mišljenja je Kemal Zaimović, predsjednik Savjeta MZ Matuzići.

Gradjanima koji imaju potrebu za većim količinama vode, uz dokaz, to mogu isposlovati. Vodilo se računa i o osobama sa invaliditetom zobg čega su i oni podržali odluku OV o uvodjenju različite blok cijene usluga.

-Jer su uzeli u obzir osobe sa invaliditetom. Jer osoba sa invaliditetom treba, da ne pretjeram, duplo više vode  za održavanje osnovne higijene.  Smatramo da će i ostali gradjani imati razumijevanja kada je u pitanju rentabilnije trošenje vode-kaže predsjednik Udruženja paraplegičara u Doboj Jugu  Edib Skulić.

Snabdijevanje vodom iz gradskog vodovoda osigurano za više od 95 posto  stanovnika ove općine. U slučaju povoljne hidrološke situacije mjere se neće primjenjivati.  Afirmativa.ba