MIJO ĆOSIĆ, PODUZETNIH IZ USORE-“OBIČNO SVE NIJE CRNO, ALI NI BIJELO”

Nakon što je, uz još 55 kolega iz ZDK sa ministrom za privredu ZDK Zlatkom Jelićem  potpisao ugovor  kojim ostvaruje pravo na subvenciju u sklopu Programa podrške razvoju konkurentnosti privrede za 2022. godinu, ugledni prvrednik iz Usore Mijo Ćosić je, zahvaljujući se na podršci premijeru, ministru i Vladi ZDK, kazao kako je pomoć malim kompanijama  veoma važna, mnogo važnija od podrške za velike i i zgradjene kompanije

Mnogi su komentirali Ćosićevu izjavu vezanu uz uvoz radne snage iz Turske.

-Postoje agencije koje pokušavaju plasirati radnike ovdje. Prirodno je da naši idu na zapad, a mi nadoknađujemo radnu snagu iz vana. Ja povlačim ljude iz Turske, koji su kvalitetni i nama mentalitetom najbliži, ali se sporo realizuje pravna dokumentacija. Veliki broj radnika koji dođu ovdje rade na crno, osjećam da je to jednostavno prevazići i da trebamo svi raditi zajedno na tom problem-kazao je Ćosić naglašavajući da je potrebno pojednostaviti i ubrzati procedure za uvoz radne snage u BiH.

Najviše pažnje izazvala je njegova izjave da je radnicima iz Turske, koji su jučer počeli raditi, dao plaću od 1.000 eura, smještaj i dva obroka.

-Da, kako bi naši ljudi rekli, obično sve nije crno, ali nije ni bijelo. Onaj ko poznaje postulate poslovanja zna da postoje odredjene kvalifikacijske, stručne i druge razlikeiI medju radnicima. Vi i danas u BiH imate radnike koji zarade i više od 1.000 eura. Tako je i ovdje. Bit će, vjerujem, turskih radnika koji neće zadovoljiti i neće dobiti ugovor o radu, bit će onih kojima će se, u skladu s njihovim stručnim kvalitetima i kvalifikacijama odrediti plaća od 700 eura, ali će biti i onih koji će biti plaćeni više. Ne možemo mi radnike i njihove kvalitete dijeliti po mjestu odakle dolaze, kako se zovu i kakvu boju kože imaju. Mi, imamo obaveze prema našim partnerima da na vrijeme izvršimo posao I, kao ozbiljni partneri, to moramo i učiniti s domaćom ili uvoznom radnom snagom. Tržište je otvoreno i mi smo svi na njemu-pojašnjava za naš portal Ćosić.

Napominje kako je u stalnim konsultacijama sa nadležnima kako bi se ubrzale i pojednostavile procedure oko angažmana stranih radnika u BiH.

-Ja znam kakav je naš sistem, ali treba raditi. Treba uvesti privremene radne dozvole dok se ne izvrše provjere i procedure da naša privreda na trpi. Kada budemo radili i punili fondove svima će biti lakše. Zato je ovo zajednički zadatak svih u ovoj zemlji-zaključuje Mijo Ćosić vlasnik kompanije “Ćosićpromex” koja, sa partnerskim kompanijama,  trenutno upošljava oko 650 radnika. Afirmativa.ba