KINĐE, HVALA TI

21 godina od smrti slavnog Mirze Delibašića

KINĐE, HVALA TI!

Polaganjem cvijeća u Aleji velikana sarajevskog groblja “Bare” članovi porodice, prijatelji, poznavaoci i poštovaoci obilježili su 21. godišnjicu smrti najvećeg sportiste u historiji naše zemlje Mirze Delibašića.

 

– Vrijeme ne liječi, ali utiče da se neke stvari zaborave. Zbog toga ja doživljavam kao ličnu obavezu da iz godine u godinu pokušam izmisliti neki novi način da se sjećamo Mirze. Protekle godine to smo uradili kroz dizanje spomenika Mirzi Delibašiću, prije toga kroz dokumentarni film “Shooting for Mirza” koji počinje u Španiji svoju kino distribuciju u februaru iduće godine. Gledat ćemo da to sjećanje na Mirzu ne blijedi za dobrobit budućih generacija kojima je Mirza kao ličnost sada potreban više nego ikada  – izjavio je Danko Delibašić, sin najboljeg bh. sportiste svih vremena i Predsjednik udruženja “Mirza Delibašić – Kinđe”.

Mirza Delibašić rođen je 9. januara 1954. godine u Tuzli. Sportsku karijeru počeo je 1968. godine, kada je postao pionirski prvak BiH u tenisu. Ubrzo reket je zamijenio košarkaškom loptom u tuzlanskoj Slobodi da bi 1972. godine prešao u KK Bosna, javlja FTV.

Za “Studente” je odigrao gotovo 700 utakmica i postigao približno 14.000 koševa.

Bio je prvak Jugoslavije (1978. i 1980.), klupski prvak Evrope 1979. godine, a sa reprezentacijom bivše države osvojio je sve moguće trofeje. Dva je puta bio šampion Starog kontinenta (1977. i 1979.), prvak svijeta 1978. godine i olimpijski pobjednik 1980.godine.