KREĆE GRADNJA JOS 180 KILOMETARA NOVIH PROMETNICA

Vlada FBiH je, na prijedlog Federalnog ministarstva prometa i veza, nedavno donijela odluke kojima je utvrdila da je izgradnja šest cestovnih pravaca od javnog interesa za Federaciju BiH. S druge strane kreće se u realizaciju gradnje još jedne autoceste u ovoj zemlji onoga koji bi trebao povezati Banja Luku i Prijedor.

Kada je riječ o prometnicama koje će se graditi na području Federacije BiH, prioritet je gradnja autoceste na koridoru Vc, dionice tunel Prenj – Mostar sjever, u dužini od 12,2 kilometara, Jadransko-jonske autoceste kroz Bosnu i Hercegovinu, dionica Počitelj – Stolac, u dužini od 23,25 kilometara te autoceste Orašje – Tuzla, dionica Tuzla – Maoča, dužine 30,7 kilometara.

Također javni interes utvrđen je i za izgradnju brze ceste Lašva – Travnik – Jajce, dionice Turbe – Jajce, u dužini od 12,5 kilometara, kao i dionice Nević polje – Turbe, u dužini od 12,5 kilometara te brze ceste Bihać – Cazin – Velika Kladuša – Republika Hrvatska, u dužini od 47 kilometara.

Vlada je svojim odlukama utvrdila da je Javno poduzeće Autoceste Federacije BiH Mostar korisnik eksproprijacije nekretnina potrebnih za izgradnju ovih dionica te je ovom javnom poduzeću naloženo pokretanje postupka eksproprijacije.