KUNG FU TURNIR “DOBOJ OPEN”-STIGLO 250 TAKMIČARA IZ PET ZEMALJA

U Šijama kod Tešnja održan 10. medjunarodni kung fu turnir „Doboj Open 2022“

 

                                        STIGLO 250 TAKMIČARA IZ PET ZEMALJA

U organizaciji Kung fu kluba „Zmaj“ iz Doboja u Šijama kod Tešnja je održan Deseti medjunarodni  tradicionalni kung fu turnir „Doboj open 2022“ na kojem je uzelo učešća oko 250 takmičara iz 40 klubova sa područja Bugarske, Hrvatske, Crne Gore, Srbije i naše zemlje.  Porezentirano je  davedesetak borilačkih vještina, a više od sportskih rezultata  bilo je druženje i sklapanje novih prijateljstava.

Učesnici turnira, različitih uzraslih kategorija natjecali su se u više od 20 borilačkih vještina, od  kung fua, aikida, savatea, rvanja, kick boksa i drugih.

-Očekujem da se zabavim i da naučim još nešto od drugih vještina-kazao je Vukašin Đorđević, član Internacionalne aikido  akademije iz Zemuna u Srbiji.

Poruka turnira„Doboj open“  je i činjenica da se i ove godine održao u Tešnju.

-Cilj je da se djeca druže, da se vidi da smo isti, da nam je svima krv ista-crvena. Nije ni zelena, ni žuta ni plava. Stvar je samo kako razmišljamo i kako koga volimo i poštujemo-kazao je predsjednik OO turnira Dejan Mitrović.

-Bez suživota, bez pomoći jednih drugima teško sve ide. Ovako je puno lakše i jednostavnje i svi smo zadovoljniji u srcu i duši-kazao je, u ime domaćina UG „Ponikva“   prof.dr. Rifat Sejdinović.

Borilačke vještine, uz sposobnost samoodbrane, kažu nam učesnici,  imaju za cilj u mladom čoovjeku promovirati ono najbolje. Prije 48 godina na područje bive države kung fu je donio veliki učitelj, 11 nivo.

-Oni se druže i tako uspostavljaju nove veze i nova prijateljstva i to je lijepo i tako i treba da bude. „Kung“ na kineksom jeziku znači umjetnost, a „fu“ čovjek. Znači samo ono najbolje-kaže nam veliki učitelj, 11 nivo profesor Smail Serhatlić iz Beograda.

Prvi puta na turnir je ove godine stigla i malobrojna ekspedicija iz Bugarske.

Veoma smo radosni što se srećemo tu s prijateljima gdje ćemo odmjeriti formu, stvoriti nova  ali i obnoviti neka stara prijateljstva-kazao nam je  Petar Živkov, glavni trener „Dragon school“ iz Sofije u Bugarskoj.

Uz Kung fu i kick boks najzastupljeniji na turniru bio je aikido.

-Ovo je jedna divna prilika jer ovakve manifestacije nisu česte, a posebno nam je drago što ćemo nastupiti s našim prijateljima iz Aikido saveza BiH-kaže predsjednik Aikido saveza Crne Gore Predrag Burić.

-Nakon gotovo tri godine covid pauze i ograničenja, ovo je jedinstvena prilika da se vratimo na stare staze-dodaje predsjednik Aikido saveza FBiH Nihad Klinčević.

U okviru turnira realiziran je takmičarski irevijalni dio kao i Drugi medjunarodni dan borilačkih vještina i parada borilačkih sportova.  Afirmativa.ba