KUP GRADA TEŠNJA-STIGLE 44 EKIPE PRETPIONIRA I PIONIRA IZ 24 KLUBA

U povodu Dana grada Tešnja NK TOŠK upriličio Kup omladinskih selekcija

                   STIGLE 44 EKIPE  PRETPIONIRA I PIONIRA  IZ 24 KLUBA

U povodu općinskog praznika Dana grada Tešnja, NK Tošk je prvi puta organizirao malonogometni turnir za pretpionire i pionire. Odazvale su se 44 ekipe iz 24 kluba sa područja cijele BiH. Iako se igralo na rezultat, druženje i provjera forme bili su u prvom planu, a progovorilo se i o stanju u bh.  fudbalu s akcentom na stanje infrastrukture i odnos prema omladinskim pogonima.

Dok svijet  trese fudbalska  groznica, zimsku pauzu u omladinskim selekcijama u BiH koriste kako bi provjerili i održali formu. U povodu Dana grada Tešnja u ovom gradu su, u okviru prvog malonogometnog turnira „Kup grada Tešnja“,  ugostili 44 ekipe pretpionira i pionira  iz 24  kluba.

U kategoriji pretpionira prvo mjesto je pripalo ekipi ŠF “Sparta”, Sarajevo, Drugo ekipi FK “Tekstilac” iz Dervente, a Treće NK “Fortuna” iz Zenice, dok je u kategoriji pionira najviše pokazala ekipa doomaćina. Drugo mjesto zauzeo je FK “Radnik” iz Hadžića, a Treće ŠF “Sparta” Sarajevo. Za najboljeg igrača turnira proglašen je Andrej Zubić iz FK “Tekstilac”, najbolji strijelac je Amar Šehić iz ŠF “Sparta”, dok je najbolji golman turnira  Kerim Kobić iz ŠF “Fortuna”.

-Prije svega idemo na druženje izmedju djece i trenera, širenju prijateljstva  izmedju klubova. Mi ćemo se, naravno, odazvati na sve turnire i manifestacije na koje budemo pozvani-kazao je Aidin Hadžismailović, direktor Omladinskog pogona NK TOŠK.

Mališani su se nadigravali, radovali postignutim golovima, tugovali zbog propuštenih prilika, sticali nova prijateljstva i sanjali svoje fudbalske snove.

-Prije svega, drago mi je što se ovo dogadja u mom gradu i znači mi zato što se družimo i učimo nove stvari-kaže učesnik turnira Anes Sinanović.

-Prije svega je važno druženje, a  rezultati će dolaziti sami po sebi-kaže učesnik Maid Hodžić.

-Puno se lijepih stvari tu dešava, ima utakmica. Nekada budeš sretan ,bolji, a nekada lošiji i tako. Moj fudbalski uzor je  Messi. Igram desno krilo i moj fudbalski uzor je Mbappe-dodaju  Ahmed Agić i Mirza Demirović.

Bila je ovo prilika da se, u svjetlu uspjeha nekih reprezentacija na Svjetskom prvenstvu, progovori i o stanju u bh fudbalu, posebno u omladinskim selekcijama.

-Moramo raditi da, prije svega, razvijamo infrastrukturu, a onda da educiramo naše mlade trenere da prate ove neke pozitivne trendove u svijetu fudbala. Bez stručnog kadra i razvijene infrastrukture mi, jednostavno, nećemo napredovati. To je ono što je, u ovom momentu od presudne važnosti, ne samo za lokalne zajednice ovdje u Tešnju ili Zavidovićima i drugim manjim gradovima, nego uopšte za fudbal BiH-ističe koordinator omladinskih pogona u NK „Krivaja“ iz Zavidovića Adnan Tursić.

-Sigurno je da se u BiH treba napraviti jedan veliki zaokret u fudbalu i da se puno sredstava uloži u rad sa omladinskim selekcijama jer se vidi da je to zapostavljeno u svim nivoima našeg fudbala. Većinom se to svodi na samoinicijativan rad trenera koji daju svoje vrijeme i sve niti su plaćeni za to, niti šta.  Mislim, svi znamo da bez novca nema ni kvalitete i mislim da država treba nešto da uradi po tom pitanju, ali eto, vidjećemo-dodaje  Zaim Hadžan, trener Omladinskog pogona u NK „Borac“ iz Jelaha.

Prvi „Kup grada Tešnja“ podržala je Općina. Turnir je otvorio općinski načelnik Suad Huskić.

-Želim istaknuti da ćemo u okviru manifestacija imati i drugih značajnih aktivnosti izmedju ostalih i turnir MZ i turnir Biznis lige. Dakle, Tešanj decembar provodi vrlo aktivno-kazao je Huskić.

Uz zaslužene pehare i priznanja stvorena su nova poznanstva i prijateljstva koje će  trajati kroz fudbalski put ovih mališana ali, sasvim je sigurno, i poslije završetka aktivne igračke karijere.  Afirmativa.ba