MAGLAJ-OTVORENI JUBILARNI 20. MULABDIĆEVI DANI KULTURE

U prepunoj sali Doma kulture  u Maglaju

 

                         OTVORENI JUBILARNI 20. MULABDIĆEVI DANI KULTURE

 

Književnom večeri  „O svemu pomalo sa književnikom Enesom Karićem“ u Maglaju su svečano otvoreni jubilarni 20. „Mulabdićevi dani kulture“. I ove godine ova manifstacija je izazvala veliki interes poklonika pisane riječi  i  kulture uopće  iz Maglaja, ali i susjednih gradova. „Muladićevi dani kulture“  će obilovati kulturnim i zabavnim sadržajima sve do jeseni.

Edhem Mulabdić je, uz književna djela,  „Zeleno busenje“,  „Nova vremena“ i „Na obali Bosne“ više od dvije decenije bio  predsjednik muslimanskog društva „Narodna uzdanica“, a 1903. godine osniva društvo „Gajret“. Već 20  godina Maglajlije mu se, bogatim, brižljivo biranim kulturnim sadržajima, nastoje odužiti.

-Svjesni smo da se Mulabdić vraća u škole, vraća se u Maglaj, vraća se medju mlade  ljude i poklonike historije maglajske-kazala je Mensura Smajić, profesorica pedagogije i psihologije u penziji.

U okviru književne večeri  „O svemu pomalo sa književnikom Enesom Karićem“, promoviran je i njegov novi roman  „Bogovo roblje“, a progovorilo se i o aktuelnom bh. trenutku.

-Društveno-politička scena u BiH puna je i medjusobnih priznanja i medjusobnih negiranja. Ja mislim da i Edhemu Mulabdiću treba prići sa pozicije priznanja i priznavanja kao i svim našim bh. književnicima. U tm pogledu, kada im se pridje sa pozicije priznavanja, onda priznavanje teče  u svim smjerovima-istaknuo je akademik prof.dr. Enes Karić.

Uz Općinu i Federalno ministarstvo kulture i sporta i ove je  godine  manifestaciju podržala i Vlada ZDK.

-20. jubilarni Dani Edhema Mulabdića su očit dokaz da se ovdje radi ozbiljno, pošto se tiče same oblasti kulture, da Opća biblioteka daje svoj veliki doprinos-kaže pomoćnik ministra za obrazovanje, nauku kulturu i sport ZDK Marinko Tokić.

U okviru 20. „mulabdićevih dana kulture“ bit će promovirano više knjiga, kao i promocija  Monografije Salim Obralić u saradnji sa Bošnjačkim institutom „Adil  Zulfikarpašić“.

-Naši gosti su istaknuti književnici, intelektualci, a mi uz to predstavljamo i dva naša izdanja što je nama posebno zadovoljstvo-ističe direktorica JU Općas biblioteka u Maglaju Nina Bunjevac Salkić.

Kada je riječ o zavičajnim piscima bit će promovirana slikovnica „Maglaj je moj grad“ autora Fuada Čičkušića i knjiga „Razvoj školstva na području općine Maglaj-maglajske osnovne škole u ratu i miru“ autorica Mensure Smajić. Afirmaitva.ba