TEŠANJ-ODRŽANI PETI SUSRETI KAHVEDŽIJA

U Bobarama kod Tešnja

 

                                                ODRŽANI PETI SUSRETI KAHVEDŽIJA

Dočekuša, razgovoruša, sikteruša. Pogadjate, riječ je o nazivima za bosansku kafu. Sve počinje i završava s njom. Radosni i manje radosni trenuci, razgovori, donošenje važnih odluka. I opet, sve uz kafu. Samo u prvih šest mjeseci ove godine u BiH je uvezeno 9,5 miliona kilograma kafe u vrijednosti od gotovo 66 miliona maraka. Tradiciju bosanske kahve već nekoliko godina čuvaju hiljade zaljubljenika u ovaj omiljeni napitak iz cijelog svijeta okupljeni kroz  „Društvo kahvedžija BiH“.  Kažu, a nema razloga da ne vjerujemo,  da ni  jedan važniji svjetski dogadjaj u posljednjih 1.200 godina nije prošao bez ispijanja kafe. Statistika kaže da  se svakog dana u svijetu ispije više od tri milijarde šoljica različite kafe.

-Kafa je bila oduvijek jedan način od starih vremena da se ljudi druže, da podijele dobru riječ i da podijele mir medju sobom-kaže nam potpredsjednik Društva kahvedžija BiH  Ervin Sendijarević.

Kako bi sačuvali izvornu pripremu ovog napitka i zaštitili ga kao nematerijalno naslijedje naše zemlje, zaljubljenici u kafu su osnovali „Društvo kahvedžija BiH“. A kakvo bi druženje kahvedžija bilo bez najveće džezve na svijetu, one „Vispakove“, upisane u Ginisovu knjigu rekorda.

-Kapacitet je nekih 6.000 šoljica. Eto, mi smo iz Visokog, grad može da popije barem po jednu šoljicu kafe-pojašnjava nam kahvedžija najveće džezve na svijetu Nedžad Gazibera.

-Jer bosanska kafa ima svoje specifičnosti i ima historijsku vrijednost i ima, takodje, jednu duhovnu vrijednost-dodjaje Sendijarević.

Medju brojnim učesnicima i posjetiocima je i iskonski zaljubljenih u ovaj napitak i član Društva Dragan Šarić.

-Kafa znači sjesti, odmoriti se, bez žurbe i družiti se puno, a sa malo riječi-kaže Šarić.

A, uz kafu nije nedostajalo riječi, njegovanja kulture i tradicije, kao i promocije književnih izdanja medju kojima je i zbornik „Kahvedžije 2“, roman Muhameda Ibrahimovića „Svaki kraj je novi početak“, Izabrana djela Bajruzina H. Planjca, kao i izložba slika Muhameda Džananovića.

-Sve te radove  uramljuje i objedinjuje, ja bh rekao ideja kahvedžija BiH-kaže književnik Kemal Ljevaković.

Pete susrete kahvedžija uljepšali su i najmladji.

-Čast nam je i zadovoljstvo da danas ovdje u Bobarama damo svoj doiprinos sa folklornom sekcijom  najmladjih „Medžana“-kaže  Nermina Bašić, predsjednica UŽ „Merdžan“ iz Bobara.

Jedino u Bosni je, kažu ovi ljudi, ispijanje kafe više od toga.

-Kahva je simbol našeg druženja  u kojem mi rješavamo sve vrste problema, da kažem.  Tradicionalno u Bosni. Ako neko želi da poduzme neki poslovni razgovor ili bilo šta, hajmo na kafu-pojašnjava Senadin Bajrić, član Društva koji je s Samirom Sivićem i „Planjaxovim“ uposlenicima bio dobar domaćin Susreta.

A, koliko b nam je svima u BiH  dansa prijeko potrebna jedna razgovoruša, ne treba posebno naglašavati.

Afirmativa.ba