MODRIČA: ODRŽANA 21. TAREVAČKA ĆETENIJADA, PUT KA LISTI UNESCO-A
I ove su godine povratnici u Tarevce kod Modriče, 21. put, organizirali natjecanje u spravljanju najbolje ćetenije, najmasovnije ove vrste u našoj zemlji.
Riječ je o tradicionalnom slatkišu od šećera za čije spravljanje je, osim niske temperature, potrebna i velika umješnost kuhara. Ove godine u spravljanju ćetenije se natjecalo 25 ekipa iz Modriče, Odžaka, Gradačca, Gračanice, Orašja, Brčkog i drugih gradova. Ni ove godine dobrog raspoloženja na 21. tarevačkoj ćetenijadi niije nedostajalo. Cilj je ovaj tradicionalni slatkiš, nakon upisa na domaću listu nematerijalnog kulturnog naslijedja upisati i na listu UNESCO-a za šta treba, medju ostalim, i kontinuitet od 25 godina.
21.tarevačka ćetenijada
-Veliko je zadovoljstvo biti dio organizacije ovakvog dogadjaja, rekla bih impozantnog s obzirom da broji 21 godinu-kazala je Adela Mulić iz tarevačkog udruženja „4T“.
Natjecalo se 25 ekipa, iz Gradačca, Modriče, Odžaka, Lukavca i drugih gradova. Evo kako se priprema ćetenija.
-Treba pogledati prvo je li se brašno dobro upržilo i obratiti pažnju na šećer-kaže Zahida Ikanović, članica UŽ „Gnojnica“ kod Lukavca.
-Druga etapa pravljenja ćetenije, stavi se kilogram sitnog šećera i dvije čaše vode. To se stavlja na ukuhavanje. Potom se dodaje limun i prati do kraja-dodaje Hafiza Mehanović, predsjednica OKC „Bosna Art“ iz Stjepan Polja.
KUD “Ševko Avdić”: Bilo je veselo
-Zatim se to izruči u tepsiju. I onda ideš kašikama ga hladiš do odredjenog kada ti njega možeš odlijepiti od tepsije i kada masa dobije odgovarajuću temepraturu da se može oblikovati rukama-naglašava Kadira Nurkić, predsjednica UŽ „Behar“ iz Škahovice.
-Osjetimo to u rukama kada je dovoljno hladno, tvrdo, boju odabiremo kada spuštamo u brašno i počinjemo kaišati-kaže kapiten ekipe UŽ „Izvor“ iz Škahovice Taiba Mušić.
-I onda se naspe brašno u tepsiju i lagano samo ukrug se okreće dok ne dodju tanke niti kao dlake-kaže Mevlida Pamuković iz UŽ „Zmajice“ iz Gradačca.
Domaćini se zahvalili i našoj ekipi
Uz ćeteniju ide i druženje, radjaju se prijateljstva i prve ljubavi.
-Tajna dobre ćetenije je u zajedništvu. Dakle, što više žena i što bolja majstorica, ćetenija je bolja-kaže nam Nizama Cukur, predsjednica UŽ „Žene Orašja“.
-Ja se sjećam kada se ćeteniaj spravljala u našim mahalama. Išlo se i po prelima. Ako se ufati pa se momak svidi curi, momak ufati u usta i puhne curi. Cura se sva zaleputa i eto, to je to, hahahaha-u šali nam priča Refija Čamdžić, članica UŽ „Plodovi zemlje” iz Lukavice.
Kapetanović i Smajlović primile diplome
Najbolja ćetenija se bira pažljivo.
-Obični se nanijeti na kosu neke djevojke. Ako ima tanke niti, ako se ne lijepi za zube, za jezik i ako je onako zlatno-smedje boje to je onda dobra ćetenija-pojašnjava kapiten ekipe „Partner“ iz Gradačca Emina Mešanović. Prvo mjesto je pripalo ekipi “Tragom tradicije” iz Pribave, a drugo UŽ “Behar” iz Škahovice kod Gračanice. Afirmativa portal