MODRIČA: ODRŽANA 21. TAREVAČKA ĆETENIJADA, PUT KA LISTI UNESCO-A

I ove su godine povratnici u Tarevce kod Modriče, 21. put,  organizirali natjecanje u spravljanju najbolje ćetenije, najmasovnije ove vrste u našoj zemlji.

Riječ je o tradicionalnom slatkišu od šećera za čije spravljanje je, osim niske temperature, potrebna i velika umješnost kuhara. Ove godine u spravljanju ćetenije se natjecalo 25  ekipa iz Modriče, Odžaka, Gradačca, Gračanice, Orašja, Brčkog  i drugih gradova. Ni ove godine dobrog raspoloženja na 21. tarevačkoj ćetenijadi niije nedostajalo. Cilj je ovaj tradicionalni slatkiš, nakon upisa na domaću  listu nematerijalnog kulturnog naslijedja upisati i na listu UNESCO-a za šta treba, medju ostalim, i kontinuitet od 25 godina.

21.tarevačka ćetenijada

-Veliko je zadovoljstvo biti dio organizacije ovakvog dogadjaja, rekla bih impozantnog s obzirom da broji 21 godinu-kazala je Adela Mulić iz tarevačkog udruženja „4T“.

Natjecalo se 25 ekipa,  iz Gradačca, Modriče, Odžaka, Lukavca i drugih gradova. Evo kako se priprema ćetenija.

-Treba pogledati prvo je li se brašno dobro upržilo i obratiti pažnju na šećer-kaže  Zahida Ikanović, članica UŽ „Gnojnica“ kod Lukavca.

-Druga etapa pravljenja ćetenije, stavi se kilogram sitnog šećera i dvije čaše vode. To se stavlja na ukuhavanje. Potom se dodaje limun i prati do kraja-dodaje Hafiza Mehanović, predsjednica OKC „Bosna Art“ iz Stjepan Polja.

KUD “Ševko Avdić”: Bilo je veselo

-Zatim se to izruči u tepsiju. I onda ideš kašikama ga hladiš do odredjenog kada ti njega možeš odlijepiti  od tepsije i kada masa dobije odgovarajuću temepraturu da se može oblikovati rukama-naglašava Kadira Nurkić, predsjednica UŽ „Behar“ iz Škahovice.

-Osjetimo to u rukama  kada je dovoljno hladno, tvrdo, boju odabiremo kada spuštamo u brašno i počinjemo kaišati-kaže kapiten ekipe UŽ „Izvor“ iz Škahovice Taiba Mušić.

-I onda se naspe brašno u tepsiju i lagano samo ukrug se okreće dok ne dodju tanke niti kao  dlake-kaže Mevlida Pamuković iz UŽ „Zmajice“ iz Gradačca.

Domaćini se zahvalili i našoj ekipi

Uz ćeteniju ide i druženje, radjaju se prijateljstva i prve ljubavi.

-Tajna dobre ćetenije je u zajedništvu. Dakle, što više žena i što bolja majstorica, ćetenija je bolja-kaže nam Nizama Cukur, predsjednica UŽ „Žene Orašja“.

-Ja se sjećam kada se ćeteniaj spravljala u našim mahalama. Išlo se i po prelima. Ako se ufati pa se momak svidi curi, momak ufati u usta i puhne curi. Cura se sva zaleputa i eto, to je to, hahahaha-u šali nam priča  Refija Čamdžić, članica UŽ „Plodovi zemlje” iz Lukavice.

Kapetanović i Smajlović primile diplome

Najbolja ćetenija se bira pažljivo.

-Obični se nanijeti na kosu neke djevojke. Ako ima tanke niti, ako se ne lijepi za zube, za jezik i ako je onako zlatno-smedje boje to je onda dobra ćetenija-pojašnjava kapiten ekipe „Partner“ iz Gradačca Emina Mešanović.  Prvo mjesto je pripalo ekipi “Tragom tradicije”  iz Pribave, a drugo UŽ “Behar” iz Škahovice kod Gračanice. Afirmativa portal