MODRIČA-UPRKOS TEŠKOJ GODINI SAJAM U TAREVCIMA OKUPIO 43 IZLAGAČA

MODRIČA-UPRKOS TEŠKOJ GODINI SAJAM U TAREVCIMA OKUPIO 43 IZLAGAČA

U okviru kulturno-zabavne manifestacije „Ljeto u Tarevcima“,  Opća poljoprivredna zadruga u ovom povratničkom mjestu kod Modriče, uz podršku Zadružnog Saveza RS,  organizirala je 14. medjunarodni sajam ruralnog stvaralaštva. Uz okrugle stolove i predavanja, na Sajmu je, uprkos činjenici da je ova godina jedna od najtežih u posljednjih desetak godina,  svoje proizvode izložilo više od 40  izlagača iz više gradova  naše zemlje.

Na ovogodišnjem sajmu poljoprivredne i proizvode kućne radinosti izložila su 43 izlagača iz naše zemlje.

-Većinom su to izlagači koji su vezani za selo. Znači, udruženja žena koje rade ručne radove, nakite, poljoprivredni proizvodjači, poljoprivredna gazdinstva, zadruge-kaže direktor OPZ u Tarevcima Nahdet Sulejmen.

Na štandovima brojni artikli proizvedeni vrijednim rukama ovih ljudi. Od meda i rakije, do predmeta od pruća, suhomesnatih  proizvoda, sira, namještaja i ukrasnog bilja.

-Pretežno su ovdje danas izloženi destilati, tinkture, ljekobilje i tako dalje. Znači, nije ovdje kompletna ponuda. Veoma je vruće i nije blizu doći, ali Tarevci mi mnogo znače i zato sam tu-kaže nam izlagač  Ivica Rajić iz Viteza.

-Radim drvene satove od hrasta, trešnje i od abonosa. Ovo drvo je abonos i ono je staro tri do četiri hiljade godina i izvadjeno je iz rijeke Bosne-kaže nam Hajrudin Hadžidedić iz Odžaka.

Godina je za poljoprivrednu proizvodnju izuzetno nepovoljna. Nisu poštedjeni ni proizvodjači meda i ukrasnog bilja.

-Pošto nije bilo uopšte vrcanja poslije bagrema, kao ni poslije lipe, to jest livade. Znači, može se reći da je jako, jako loša godina. Ali, eto tu smo vjerujući da će dogodine biti  bolje- kaže nam pčelar iz Modriče Dijan Tadić.

-Kod nas nije bilo nekog velikog nevremena, ali je godina svakako veoma loša, a cvijeće je veoma osjetljivo za uzgoj.  Imam staklenik. Sklanjam, borim se kao i svi ostali-kaže nam  Suzana Šantić iz Viteza.

Sulejmen; kako pokriti troškove?!

Dugotrajne kiše, potom suše i, na koncu olujno nevrijeme i stočne bolesti ugrozile su  poljoprivrednu i stočnu proizvodnju. Većina proizvodjača ne uspijeva pokriti troškove sjetve i radne snage.

-Nemamo šanse da se iole možemo finansijski pokriti  ove godine. Bar troškove sezonskih i radnika koji su radili. Veoma teška godina za sve nas-kaže  Nahdet Sulejmen.

Kulaga; Očekuje pomoć države, entiteta lokalnih zajednica…

-Tako da smo došli u baš tešku situaciju. Ali, nadamo se da ćemo uz podršku i državnih, i republičkih organa i lokalnih zajednica iznaći mogućnost da prevazidjemo ovo i saniramo nastale štete. Teško jeste, ali moramo dalje. Moramo tražiti načine da prevladamo ovo teško vrijeme za sve nas-kazao je, na otvaranju Sajma predsjednik Zadružnog saveza RS  Rajko Kulaga.

I ova smotra ruralnog stvaralaštva je, uprkos teškoćama, potvrdila ogromne, ali još nedovoljno iskorištene potencijale, koje BiH u ovoj oblasti  posjeduje. Afirmativa.ba