NOVI ŠEHER-POLOŽAJ ŽENE NA SELU JE SVE BOLJI, ALI POSAO JOŠ NIJE GOTOV

I ove godine žene iz Novog Šehera obilježile Svjetski dan žena na selu

 

                     POLOŽAJ ŽENE NA SELU JE SVE BOLJI, ALI POSAO JOŠ NIJE GOTOV

U povodu Svjetskog dana žena na selu  članice Udruženje žena „Cicmanke“ iz Novog Šehera i neformalne grupe žena iz naselja Kopice, uz prezentaciju proizvoda, rukotvorina, običaja i kulinarskih specijaliteta, još su jednom upozorile na potrebu poboljšanja društvernog i ekonomskog položaja žene na selu. Stanje je bolje nego ranije,ali posao nije završen, poručile su one.

Udruženje postoji 22 godine s osnovnim ciljem da unaprijedi život žene u ruralnom području. Uz brojne projekte i edukacije, uz podršku zeničke „Medice“ upriličile su i kurs krojenja i šivenja, brojna predavanja i edukacije.

Danas smo ovdje i na promociji projekta kojeg smo uradili s „Medicom“. To je promocija ručnih radova i svega onoga što ženu ekonomska osnažava-kazala nam je predsjednica Udruženja „Cicmanke“ iz Novog Šehera  Kada Meškić.

Već pet godina ovdašnje žene obilježavaju Svjetski dan žena na selu. Bosanska sofra je raznovrsna i bogata.

-Imamo tu pite, sogan dolmu, sarmu, sutlije, hurmašicu, sve od  tikve, pekmeza, mlijeka. Raznog ovdje imamo jela. Sve je od onoga što same proizvedemo, nešto mali prikupimo-priča nam Đulba Jašić, članica neformalne grupe žena iz Kopica kod Novog Šehera.

Ove žene proizvode med, džem, voćne sokove, razne vrste salata, predmete kućne radinosti, pa čak i smokve koje su u ovom dijelu naše zemlje rijetkost.

-Bogme ima tri velike smokve. Dijelim kaleme svima besplatno. Svake nedjelje nosim u Žepče i sve prodam. Mogla sam donijeti još pet kila, ali nisam bila sigurna hoće li se prodati-kaže nam Muniba Pepelar iz Strupine.

Razne predmete praktične primjene ove žene proizvode od svile, konca pa čak i od iskorištenih PVC vrećica.

-Svaki ovaj predmet je od najlon-kese napravljen, svaki. Na taj način čuvamo životnu sredinu, a imamo i neku korist-kaže nam članica Udruženja Amira Fehrat.

Nakratko zaustavljamo vrijeme, ali i pokazujemo snagu i odlučnost žene na selu da uspije i opstane.

-Danas žene na selu  imaju veću mogućnost da se izraze i da traže svoja prava i hvala Bogu kada je došlo dotle da može svaka žena da dobije svoje pravo i da ne trpi. Prije nije bilo tako-kaže potrpedsjednica Udruženja Hasna Tutan.

-Trebali bi to da prepoznaju, kako lokalni, tako i viši nivoi vlasti da daju podsticaj toj ženi koja proizvodi hranu, da je uključe u dsruštvene pa i političke tokove, Jer je se vrlo teško uključiti u društveno –političke tokove. Mi na selu smo udaljeni od svih sportskih i kulturnih dešavanja i to nam je jedan minus, nama koji smo daleko od grada-poručuje predsjednica Neformalne grupe žena iz Kopica Vahida Jašić.

Ove žene su složne da njihov dvodecenijski nagažman rezultira sve boljim položajem žene na selu, ali da on još nije tamo gdje bi trebalo i gdje bi one željele da bude. Afirmativa.ba