OD 1. AVGUSTA ROBA U BIH SE CARINI BEZ PAPIRA

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH je na današnjoj sjednici je stavio van snage Odluke o troškovima pregleda robe izvan mjesta rada i izvan radnog vremena carinskih organa od 1. avgusta i ta oblast će biti regulisana zakonom i Odlukom o provođenju Zakona o carinskoj politici u BiH.

Iz UIO BiH je saopšteno da je na sjednici usvojeno više podzakonskih akata koji se odnose na početak primjene novog Zakona o carinskoj politici u BiH koji stupa na snagu od 1. avgusta ove godine.

“Usvojen je i Pravilnik o izmjenama Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dodatnu vrijednost (PDV) koji je korigiran na incijativu više udruženja prijevoznika, Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstva privrede i preduzetništva u Vladi RS te slobodnih zona Visoko i Hercegovina”, naveli su iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Dodali su da je Uprava nakon obavljenih konzultacija tokom pripreme  Pravilnika uključila sve izmjene koje se odnose na građevinske objekte, slobodne zone i utvrđivanje osnovice za obračun PDV-a za strani prijevoz putnika sa popratnom dokumentacijom.

“Na današnjoj sjednici usvojene su i odluke o kompenzatornoj kamati koja i dalje iznosi 12 odsto i važe do 31. decembra 2022. godine, a uzete su u obzir i okolnosti stupanja na snagu novog Zakona o carinskoj politici BiH”, kazali su iz UIO BiH.