OD 20. MAJA U FBIH STUPA NA SNAGU ZAKON O ZABRANI PUŠENJA NA JAVNIM MJESTIMA

U Federaciji Bosne i Hercegovine od 20. maja ove godine na snagu stupa Zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje kojim se pušenje zabranjuje u svim zatvorenim javnim prostorima, mjestima rada i u javnom prevozu.

Zakon je izglasan u martu 2022. godine, a predsjednik FBiH Marinko Čavara potpisao je zakon 18. maja 2022. godine.

Iz Udruženja PROI, koje se zalagalo za zabranu pušenja, su objasnili da za tri mjeseca na snagu stupa dio zakona za fizička lica, a da za ugostiteljske objekte i industriju ostaje period prilagođavanja od još šest mjeseci.

Biće upozoravanja, ali neće biti kažnjavanja dok se ne uspostave svi dodatni podzakonski akti, rekla je Jasmina Čekrić iz Udruženja PROI, koja je i član Federalne komisije za kontrolu upotrebe duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje.

Čekrić je navela da se pušenje zabranjuje i u privatnim sredstvima prevoza u kojim se nalaze maloljetne osobe.

Pušenje će biti dozvoljeno u posebnim, za pušače određenim prostorima za smještaj gostiju, u skladu sa propisima o ugostiteljskoj djelatnosti, o čemu mora biti istaknuta oznaka o dozvoli pušenja, istakla je Čekrić.

Prema njenim riječima, ugostitelji će tokom perioda prilagođavanja od šest mjeseci moći da upozore gosta o zabrani pušenja i da eventualno odbiju da ga usluže ukoliko gost ne posluša upozorenje.

Kazne propisane zakonom počeće da se naplaćuju nakon isteka 12 mjeseci od početka primjene zakona, odnosno od dana stupanja na snagu podzakonskih akata donesenih na osnovu zakona.