PETICIJA ZA ZVANIČNI NAZIV GRAĐANA BIH: BOSANKA ILI BOSANAC

Bosansko Akademsko Društvo EU (BADEU) pokrenulo je peticiju na stranici openpetition.eu za uvođenje zvaničnog naziva za građane Bosne i Hercegovine.

Prema ovoj peticiji, koju možete naći na linku ovdje, zahtijeva se uvođenje termina Bosanac i Bosanka kao ustavne kategorije u Bosni i Hercegovini.

Uz peticiju su objavili i obrazloženje, gdje se navodi: “U postdejtonskoj BiH su unaprijed propisanim kategorijama (Bošnjaci, Srbi, Hrvati) dodijeljena sva politička prava. Istovremeno ta su prava uskraćena svim ostalim građanima BiH, koji su i svrstani u kategoriju ‘ostalih’.

jednaka prava za sve građane Bosne i Hercegovine

pravo na izbor nacionalnog naziva Bosanka/Bosanac

pravo svakog građanina/građanke da se kandidira i da bude biran za predsjednika države

Bosna i Hercegovina jedna izborna jedinica

Zbog toga Vas pozivamo da svojim potpisom date doprinos unaprijeđenju razvoja bosanskohercegovačkog društva.

Podršku za realizaciju neophodnih građanskih prava unutar cjelovite BiH.

Otvorit će se proces vraćanja međusobnog povjerenja građana i vraćanje politike optimizma i dobrosusjedstva.

Bosanci izvan BiH bi aktivnije učestvovali u procesu očuvanja zajedništva svih ljudi porijeklom iz BiH. Time bi se potencijalno povećalo i privredno ulaganje u BiH, što bi s vremenom dovelo do smanjenja ili čak i zaustavljanja odliva stanovništva iz BiH.

Građani Bosne i Hercegovine, kao Bosanke odnosno Bosanci, konačno dobivaju osjećaj dostojanstva i pripadnosti svojoj domovini.

Otvaranje puta za očuvanje mira i respekta medju svim državama u regionu.

Sa dovoljnim brojem vaših glasova, imat ćemo podršku koja će nam omogućiti dalje korake za realizaciju zadanih ciljeva. Jedan od njih je i uvođenje institucije Predsjednika umjesto Predsjedništva države.

Recimo DA zajedništvu, građanskoj ravnopravnosti i ljepoti dobrosusjedstva koja je oduvijek prisutna u Bosni i Hercegovini.”

 

Prenosi: Radiosarajevo.ba