POLITIČARI HUŠKAJU, POVRATNICI STRAHUJU, A RAMO ISAK POZIVA NEŠIĆA I KARANA DA RADE!

Početkom  sedmice pred Okružnim sudom u Doboju je izrečena presuda za ubistvo povratnika u Brezike kod Dervente Marka Mišića. Na devet godina zatvora osudjen je Milan Ćulibrk iz Doboja. Iako se, u ovom slučaju do presude došlo za šest mjeseci, evidentno je da u procesuiranju krivičnih djela napada na povratnike nije sve posloženo kako treba.

Ćulibrk priznao ubistvo. Sud ga osudio na devet godina zatvora. Nešto ranije na četiri i po godine maloljetničkog zatvora  osudjen je maloljetni suizvršilac ubistva. Uprkos brzom okončanju istrage i izricanju presude, na terenu se stanje ne mijenja. Svećenik Ivan Ravlić nerado,  kaže, posjećuje ruševine porodične kuće spaljene 1992. godine jer tamo često zatekne šumokradice.

-Ja im kažem, pa šta to radite to je naše? Kažu jednostavno dodjite i čuvajte i onda nećemo sjeći- Kaže vlč  Ravlić.

-Zovemo policiju i  otjeraju lopove. Dodju drugi dan opet i tako stalno-jada se povratnik u Brezike Zlatko Mišić.

Čičak i Mišić: Bespomoćni

Na području koje pokriva PU Doboj u prošloj godini je evidentirano samo jedno krivično djelo napada na povratnike, ovo u Brezicima. Godinu prije isto jedno u Brodu. Nakon decenija u kojima su uzalud očekivali pomoć iz Federacije ili vrha države, povratnici su svjesni da su  prepušteni sami sebi. Ministar unutrašnjih poslova FBiH Ramo Isak, ističe da je u posljednje vrijeme za više slučajeva u Podrinju  kontaktirao  državnog ministra Nešića i entiteskog kolegu Karana.

Tačno je da sam ih pozivao i tražio da se nešto učini kak obi sep oboljšala sigurnost ljudi tamo. Kada imamo s ove strane ljude koji stave do znanja da se neke stvari treba da rade onda dodjemo do razumijevanja tih drugih i oni počnu da rade-kaže Isak.

Isak: Zaštititi povratnike

-Policijski službenici PU Doboj konstantno vrše mjere i radnje iz svoje nadležnosti u cilju održavanja povoljnog stanja bezbjednosti svih gradjana u skladu sa sačinjenom analizom-dodaje Dragana Damjanović, portparol PU Doboj.

Povratnici, uprkos svemu,  nemaju mnogo primjedbi na rad policije svjesni da njihovu imovinu ne može danonoćno čuvati. Ko je onda odgovoran?

-Ne smiješ u svoju šumu doći. Dodju drugi sijeku drva. Oni mogu, a mi ne možemo u svojoj vlastitoj šumi-jada se  Marko Čičak iz Brezika.

-Ni jedna optužnica tokom ove godine za napade na povratnike, a bilo ih je najmanje šest, nije podignuta-kazala nam je zamjenica ministra za ljudska prava i  izbjeglice BiH Duška Jurišić.

I pravni zastupnik porodice Mišić, ali i napadnutog povratnika u Bratunac Osmana Mehanovića Mustafa Alić smatra da tužilaštvo nosi veliki dio odgovornosti.

-Oštećeni, njegovi prijatelji, porodica, čitav Bratunac zna kako se to desilo i na koji način, samo Tužilaštvo ne zna-kaže Alić.

Često povratnici i sami sebe pljačkaju smatra prvi čovjek entitetskog  Sekretarijata za raseljena lica i migracije  Davor Čordaš.

-Evo reći ću to i javno kada su u pitanju povratnici onda odredjene kategorije iz tog naroda koji su povratnici vode ljude koji kradu šumu, a za njih nema nacionalnog obilježja da se razumijemo, upravo tamo kažu, evo njega nema mjesec dana dodji i kradi-kaže Čordaš.

Jurišić: Huškačka retorika

Jasno je da svi problemi vezani uz opću sigurnost, ali i njeučinkovitost pravosudja i cijelog sigurnosnog aparata proizilaze iz nedopustivo jakog političkog utjecaja na ovaj sektor.

-Ukoliko političari budu sijali govor mržnje i razdora, ne možemo se nadati ničemu dobrom-zaključuje zamjenica državnog ministra za ljudska prava i izbjeglice Duška Jurišić.