POLJOPRIVREDNICI U SEMBERIJI NAJAVILI PROTESTE

Ogorčeni poljoprivrednici u Semberiji najavili su blokade i proteste, koje planiraju početi za sedam dana. Nakon što su juče od nadležnih dobili obećanje da će sljedeće godine dobiti dvostruko veći agrarni budžet i veće poticaje, poručili su da im je pomoć potrebna sada, jer je proizvodnja za narednu godinu upitna, a jesenja sjetva preskupa.

Potrebna nam je pomoć sada i odmah, inače ćemo biti prinuđeni da izađemo na ulicu, poruka je Udruženja poljoprivrednika sela Semberije i Majevice. Jučerašnjem sastanku s ministrom poljoprivrede Republike Srpske Borisom Pašalićem i članom Predsjedništva Miloradom Dodikom u Bijeljini nisu prisustvovali, a kako ističu, nisu dobili ništa osim obećanja.

Iako je pšenica već požnjevena i predata u mlinove, o cijeni se i dalje polemiše. Poljoprivrednici traže više od sadašnjih 62 do 65 feninga po kilogramu.

Udruženje poljoprivrednika Federacije BiH zatražilo je hitno reagovanje Direkcije robnih rezervi Federacije BiH i ponudu otkupne cijene za pšenicu i ječam.

Dok traje polemika oko otkupne cijene ovogodišnjeg roda pšenice, sve su glasnije i priče o mogućoj nestašici hrane. Ukoliko zemlje izvoznice spuste rampu i zabrane izvoz žitarica iz svojih zemalja, BiH naći će se u ogromnom problemu jer je prethodnih godina u našu zemlju ulazilo preko 200 miliona maraka vrijednosti žitarica.

Sve je više pustih i neobrađenih polja, a sa sadašnjim troškovima, biće samo gore.

Dok političari o predstojećoj jeseni razmišljaju u kontekstu Opštih izbora, za građane svaki novi mjesec donosi novu brigu. Prognoze za ovu zimu nisu optimistične, a konkretnog plana i rješenja vlasti nema ni na vidiku.