NHU “OSLONAC” IZ TEŠNJA -78 KUĆA ZA UGROŽENE

Zajedničkim sredstvima članova „Oslonca“, Općine i donatora  u novu kuću U naselju Roše je uselila samohrana majka Ernesa Artuković. Sa dvoje djece od 12 i 13 godina. Prošla je, kaže, težak životni put.

-Živjela sam u Raduši. Medjutim, ja sam morala napustiti kuću. Istjerana sam iz te kuće, pa sam dobila stan školski u Jablanici. Dole živim i kiriju plaćam i tako-kaže Ernesa.

Nova kuća, ističe Ernesa, nije samo novi dom, nego i novi početak za njenu porodicu.

-Sad je neopisiv osjećaj. Vjerujte. Ovo je za nas veliki početak. Prvo za moju djecu, pa onda novi život, novo sve-kaće ona.

Slični objekti koštaju oko 30.000 maraka, koliko je uz donatore osigurao „Oslonac“. Ovaj je nešto skuplji zbog  posebnosti terena za gradnju, ali i finansijske pomoći koju su, uz ostale donatore, pružili Ernesini novi susjedi.

-Općina je snijela 25 posto, to je 6.000 maraka i ovaj dio naknadnih radova, potkrtovlje, to su ovdje komšije se angažovali i oni su dali 4.000 maraka tako da ovaj objekat ima i potkrovlje-pojašnjava član Savjeta NHU „Oslonac“  Edin Mujčić.

Od 2007. godine, kada je na upotrebu predan prvi izgradjeni objekt u izgradnju 78 kuća i više od 50 projekata pomoći za osobe u stanju socijalne potrebe iz Tešnja i drugih gradova širom BiH, NHU „Oslonac“ je investiralo više od 1,6 miliona maraka. Afirmativa.ba