PORASTAO IZVOZ DRVNOG SEKTORA

BiH u prva četiri mjeseca  izvoz iznosio je 608.051.384 KM i veći je za 22,3 posto u odnosu na isti period prošle godine, dok je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 304,1 posto, saopšteno je iz Spoljnotrgovinske komore BiH.

Na sjednici Skupštine Asocijacije drvne industrije i šumarstva pri Spoljnotrgovinskoj komori rečeno je da je lani izvoz drvnog sektora veći za 30,2 posto u odnosu na prethodnu godinu, te istaknuto da je taj trend rasta nastavljen i u četiri mjeseca ove godine, posebno šumskih sortimenata i rezane građe.

“Uvoz svih grupa proizvoda takođe je veći 2021. kao i za četiri mjeseca ove godine i to posebno šumskih sortimenata i rezane građe”, istaknuto je na sjednici Skupštine ove asocijacije.

Najznačajnija izvozna tržišta su Njemačka, Hrvatska, Italija, Srbija, Slovenija, Austrija, Holandija i Francuska, dok se najviše uvozilo iz Hrvatske, Srbije, Austrije, Poljske, Češke, Slovenije, Njemačke, Mađarske, Rumunije, Turske, Italije.

“I pored toga što je drvna industrija suficitarna grana privrede, ima kvalitetan finalni proizvod koji se izvozi, proizvođači nemaju nikakvu institucionalnu podršku, doprinosi na plate su jako visoki, a sve je više prisutan i deficit stručne radne snage”, ističe se u saopštenju.

Proizvođači u drvnom sektoru izrazili su zabrinutost kakvo će stanje biti u drugom polugodištu, zbog sve većeg rasta cijena energenata i repromaterijala i neizvjesnoj potražnji za proizvodima na tržištu EU, a posebno Njemačke.