Potpisani ugovori o koncesiji za izgradnju solarne i vjetroelektrane

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i direktor gospodarskog društva “B&B sunce vjetar” d.o.o. Bileća Nedeljko Babić potpisali su u Banjoj Luci ugovor o koncesiji za izgradnju i korištenje solarne elektrane “Planik” i ugovor o koncesiji za izgradnju i korištenje vjetroelektrane “Planik”.

Riječ je o dva postrojenja na području općine Bileća. Instalirana snaga buduće solarne elektrane “Planik” iznosit će 80 MW, procijenjena godišnja proizvodnja 106 GWh, a elektrana će biti izgrađena u naredne dvije godine

Koncesija je dodijeljena na period od 27 godina, a procijenjena ukupna vrijednost investicije za realizaciju ovog projekta iznosi 136.908.100 maraka.

Instalirana snaga buduće vjetroelektrane “Planik” iznosit će 39,6 MW, procijenjena godišnja proizvodnja 93,20 GWh, a elektrana će biti izgrađena u naredne dvije i pol godine.

Koncesija je dodijeljena na period od 27 i pol godina, a procijenjena ukupna vrijednost investicije za realizaciju ovog projekta iznosi 101.527.135 maraka.

Koncesionar je prije zaključenja ugovora o koncesiji u proračun Republike Srpske uplatio jednokratnu naknadu za ustupljeno pravo u iznosu od 507.635,60 maraka za vjetroelektranu i 684.540 maraka za solarnu elektranu.

Koncesionar će nakon izgradnje za svako postrojenje u proračun Republike Srpske plaćati koncesijsku naknadu u iznosu od 0,0055 maraka po proizvedenom kilovat-satu električne energije, od čega će 95 posto sredstava biti usmjereno u proračun Općine Bileća, priopćeno je iz Vlade RS.