Putin ponovo prijeti nuklearnim ratom?

Na sastanku s ruskim Vijećem za ljudska prava u Kremlju, Putin je kazao: “Što se tiče prijetnje nuklearnog rata, u pravu ste, takva prijetnja se povećava. Što se tiče ideje da Rusija ne bi prva koristila takvo oružje ni pod kojim okolnostima, onda to znači da mi ne bismo mogli biti ni drugi u nizu koji će ih koristiti — jer bi mogućnost da to učinimo u slučaju napada na našu teritoriju bila vrlo ograničena”.

Dodao je i da “ipak, mi imamo strategiju… tačnije odbranu, te smatramo oružje za masovno uništenje, nuklearno oružje — da se zasniva na tzv. udaru u znak odmazde”.

Ruski predsjednik je rekao da se američko nuklearno oružje nalazi u velikom broju na evropskom kontinentu, dok Rusija nije prenijela svoje nuklearno naoružanje na druge teritorije te kako ne planira to učiniti, ali će “zaštititi svoje saveznike svim sredstvima koja joj stoje na raspolaganju, ako je potrebno”.

On posmatra nuklearno oružje kao mjeru odvraćanja. “Nismo poludjeli. Svjesni smo šta je nuklearno oružje. Imamo ta sredstva, ona su u naprednijoj i modernijoj formi od bilo koje druge nuklearne zemlje, to je jasno”, rekao je on.

Rusija nastoji da se pregrupiše

Rusija nastoji privremeno “zamrznuti” sukob u Ukrajini kako bi se “pregrupisala, a zatim pokrenula veću ofanzivu, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Govoreći na događaju koji je organizirao Financial Times, Stoltenberg je rekao da je namjera Rusije „da pokuša da napravi neku vrstu kratke pauze ili kratkog zamrzavanja sukoba kako bi mogla oporaviti svoje trupe, pregrupirati se i zatim pokrenuti veću ofanzivu kasnije, jer sada Ukrajina ima zamah”.

Stoltenberg je prošle sedmice rekao da ruski predsjednik Vladimir Putin “gubio u Ukrajini”, ukazujući na uspjeh Ukrajine u potiskivanju ruskih snaga s teritorija oko Kijeva i Harkova, kao i na oslobađanje grada Hersona, za što je rekao da je znak ruske “slabost.”