PROTESTI U BANJOJ LUCI, NOVINARI POZVALI VLAST DA ODUSTANE OD KRIMINALIZACIJE KLEVETE

Novinari, medijski radnici, predstavnici civilnog sektora i građani, okupili su se jutros na Trgu Krajine u Banjaluci, odakle su se u znak protesta uputili do Narodne skupštine koja će na današnjoj sjednici raspravljati o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Кrivičnog zakonika RS, a kojim se kao krivično djelo u Srpskoj uvodi kleveta.

Novinari će uoči početka same sjednice, koja bi trebala početi u 10 časova još jednom poslati poruku da se hitno odustane od namjere da se kriminalizuje kleveta u Srpskoj.

“Drago mi je da vidim ovoliko ljudi, jer jer radni dan, ljudi imaju obaveze.  Dvije decenije je Republika Srpska bila ispred regiona, čak i ispred FBiH, jer je dekriminalizovala klevetu i bili smo ponosni na to. Sada vlast želi da to vrati. Oni su okrenuli leđa Ujedinjenim nacijama, OEBS- u, udruženjima novinara iz svijeta i poručili da ih ne interesuje šta mi mislimo. Oni žele da zaštite sebe i svoje interese”, izjavio je na Trgu Krajine Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka

Protestima prisustvuju i poslanici opozicije iz SDS, PDP i Liste za pravdu i red.

Među okupljenim su i lideri tih stranaka Milan Miličević, Branislav Borenović i Nebojša Vukanović.

Nezavisne novine