PROTESTI U SRBIJI SE NASTAVLJAJU „SRBIJA PROTIV NASILJA

Desetine hiljada građana načinilo je večeras, u okviru skupa “Srbija protiv nasilja”, veliki “prsten” oko Vlade Srbije koji se protezao i na okolnim ulicama tražeći odlazak sa vlasti srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i ostavke odgovornih za dva masovna ubistva početkom maja.

Istaknuto je da su građani gladni i žedni pravde, empatije, života bez straha i nasilja, gladni i žedni sigurnosti, i naglašeno da protest ne pripada nijednom pojedincu već svim građanima Srbije.

Po uzoru na prethodni skup, građani su i na ovome pustili u zrak dva transparenta koja su nosila crni i bijeli helijumski baloni na kojima je pisalo “Restart sistema”.

Na transparentima su bile iscrtane karikature srbijanskog predsjednika Aleksanadra Vučića i šefa Bezbjednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina, uz poruku “Vučiću, odlazi!” i “Vuline, odlazi!”.

Građani su nosili i kartonske figure Vučića, premijerke Srbije Ane Brnabić i urednice tabloida “Informer” Dragana J. Vučićevića u crno-bijelim zatvorskim uniformama i kapama.

Glumica Jelisaveta Seka Sablić obratila se građanima i rekla da je Skupština Srbije “školski primjer nasilja”.

Ona je dodala da je nasilje i “jeftino, tabloidno prozivanje glumaca”, a da je nasilje nad građanima to što ne mogu stignu do ljekara, “a čekaonice zdravstvenih ustanova su kao pakao”.

U ime organizatora glumac Hadži Nenad Maričić pozvao je da sljedeći put na prosvjed bude više ljudi nego ikada. On je rekao da “nema nazad”.

“Pobjeda je pred vratima! Gotov je”, rekao je Maričić.

On je istaknuo da će “protesti dobiti novi oblik” ako do kraja iduće nedjelje ne budu ispunjeni zahtjevi građana i da će građani “sa binom krenuti u nove akcije”.

Građani su nosili transparente “Indeks nije pasoš”, “Lustracija, robija, kraj.”, “U tišini nasilje opstaje” i “Izvuk'o se konac, para se džemper”.

Današnji protest “Srbija protiv nasilja” održan je šesti put. Prvi prosvjed održan je 8. svibnja.

 

federalna.ba/AA