RONALDO PRODAO ZLATNU LOPTU

Ronaldo drugi je fudbaler s najvećim brojem osvojenih Zlatnih lopti u historiji fudbala, budući da Portugalac ima pet ovih individualnih nagrada, koje je osvojio 2008. s Manchester United-om, a kasnije i sa Real Madridom  2013., 2014., 2016. i 2017.

Ali, iza nagrade primljene 2013. godine stoji priča koja je ponovo izašla u javnost, a koja govori kako je CR7 odlučio donirati “Ballon d'Or” u dobrotvorne svrhe kao dobrotvornu akciju, a kasnije je stavljena na aukciju “Make A Wish” fondacije.

Prema pisanju engleskog lista “The Mirror”, na navedenoj aukciji izraelski milijarder Idan Ofer bio je taj koji je kupio Zlatnu loptu, koju je Ronaldo predao nakon što je dobio tačnu repliku, dok je original bio izložen u njegovom muzeju na Madeiri.

Izraelski biznismen, koji je bio uključen u svijet fudbala, dobio je drugu Kristijanovu Zlatnu loptu u zamjenu za 645.000 dolara, koji su otišli dječijoj organizaciji koja je zadužena za podršku djeci s ozbiljnim bolestima i drugim problemima koji idu kroz.

Idan Ofer, biznismen milijarder iz Izraela, koji živi u Engleskoj, ima 62 godine i stekao je značajno bogatstvo uglavnom zahvaljujući svojim međunarodnim poslovima s naftom i kontejnerima, kao i kompaniji koju vodi, a koja je specijalizovana za hemikalije i energiju.

Godine 2017. Idan Ofer je stekao 32 odsto dionica Atletiko Madrida i započeo je svoju fudbalsku avanturu da bi kasnije postao većinski vlasnik portugalske ekipe FC Famalikao, što je pridonijelo povećanju njegovog bogatstva na 9.7 milijardi dolara.

Inače, Ronaldo nije osoba koja se često eksponira kada je u pitanju dobrotvorni rad, ali i ovaj potez sa zarađenim novcem od prodate Zlatne lopte je na neki način kakav dobrotvor je slavni Portugalac.

Poznato je i da je najpopularniji fudbaler današnjice redovni davaoc krvi zbog čega je jedan od rijetkih planetarno popularnih fudbalera koji nema tetovažu na svom tijelu.