RUSKA INVAZIJA SE RASPADA

Britanski ministar obrane Ben Wallace u četvrtak je na konferenciji u Kopenhagenu poručio da “ruska invazija Ukrajine posustaje” i da se “počela raspadati”, piše Guardian.

– Treba razumjeti da su borbe i dalje u tijeku i da puno ljudi gubi živote. No, Rusija do sada nije uspjela u svom cilju i malo je vjerojatno da će ikada uspjeti okupirati Ukrajinu, poručio je Wallace na konferenciji.

– Njihova invazija je posustala i konstantno se modificiraju njeni ciljevi – konkretno, Rusija se sada doista fokusira samo na dijelove juga i istoka Ukrajine. To je jako, jako daleko od njihove trodnevne takozvane “specijalne operacije”. Ta su tri dana davno prošla. Nakon gotovo šest mjeseci Rusi su pretrpjeli ogromne gubitke u oružju, ali i ljudstvu, kazao je Wallace pa dodao:

– Predsjednik Putin mislio je da će nam do kolovoza ovaj sukob dosaditi i da će međunarodna zajednica krenuti u drugom smjeru. Danas je dokazano suprotno, rekao je Wallace pa objasnio.

– Na ovom sastanku danas obvezali smo se na dodatnu financijsku pomoć Ukrajini, dodatnu pomoć u vidu obuke za njihove vojnike i dodatnu pomoć u oružju koje ćemo poslati. Sve to ima svrhu pomoći Ukrajini da ostvari pobjedu, da obrani svoj suverenitet i da osigura da Putinove ambicije u Ukrajini propadnu kao što bi i trebale, poručio je vrlo direktni Wallace.

Na konferenciji u Kopenhagenu zapadne države dogovorile su još 1,5 milijardi eura pomoći Ukrajini u gotovini, opremi i obuci vojske, objavio je danski ministar obrane Morten Bodskov.

Taj je iznos dogovorila skupina od 26 zemalja, a bit će iskorišten za slanje postojećeg naoružanja, raketa i streljiva, povećanja proizvodnje oružja za Ukrajinu, obuku vojnika i razminiravanje područja pogođenih ratom.

– Nastavit ćemo pomagati Ukrajini u njezinim vojnim potrebama, rekao je Bodskov na kraju konferencije europskih ministara obrane na kojoj se razgovaralo o dugotrajnoj pomoći Ukrajini u borbi protiv ruske invazije.

Ministri obrane Poljske, Slovačke i Češke signalizirali su volju da njihove države zbog Ukrajine prošire proizvodnju artiljerijskih sustava, streljiva i drugog naoružanja.

Velika Britanija, koja je Kijevu već donirala napredno naoružanje te je vodila obuku tisuća Ukrajinaca, u četvrtak je objavila da će Ukrajini dati još 300 milijuna eura vrijednu pomoć koja uključuje višecijevne raketne sustave i precizne rakete M31A1 koje mogu gađati mete udaljene do 80 kilometara.

Ukrajina je ranije ovaj mjesec objavila da joj je stiglo teško naoružanje visoke preciznosti iz Njemačke i SAD-a.