U SUDNICI IDUĆE SEDMICE OPTUŽENI ZA „DOBROVOLJAČKU“

U predmetu protiv Ejupa Ganića i još devetorice nekadašnjih vojnih i policijskih funkcionera, koje optužnica tereti za zločin počinjen u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, iduće sedmice, odnosno 17. augusta, zakazana je statusna konferencija pred početak suđenja, potvrđeno je iz Suda Bosne i Hercegovine.

Na statusnoj konferenciji bi trebalo biti dogovoreno kada će početi suđenje u ovom predmetu, što podrazumijeva čitanje optužnice i uvodne riječi stranaka, ali i određena dinamika koja se prije svega odnosi na dokaze, koje će prvo izvoditi Državno tužilaštvo.

Iz Tužilaštva su ranije najavili da je predloženo saslušanje 277 svjedoka, kao i više vještaka, a priloženo je više od 500 materijalnih dokaza kojima se potkrepljuju navodi optužnice.

Tužilaštvo je 27. aprila podiglo optužnicu za Dobrovoljačku, koja, osim Ganića, bivšeg člana Predsjedništva BiH, tereti Zaima Backovića, bivšeg člana Operativnog štaba Teritorijalne odbrane (TO) RBiH, Hasana Efendića, bivšeg komandanta tog štaba, zatim Hamida Bahtu, nekadašnjeg komandanta Štaba TO-a Stari Grad, i Fikreta Muslimovića, bivšeg načelnika bezbjednosti u republičkom štabu TO-a. Pored njih, optuženi su još Jusuf Pušina, bivši pomoćnik ministra unutrašnjih poslova RBiH, Bakir Alispahić, bivši načelnik Centra službi bezbjednosti (CSB) Sarajevo, Enes Bezdrob, nekadašnji načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Stari Grad, i Ismet Dahić, bivši komandir Policijske stanice (PS) Stari Grad, te Mahir Žiško, nekadašnji načelnik Biroa za istraživanje ratnih zločina.

Njih desetorica se terete da su, u okviru svojih funkcija i ovlaštenja u vojnim, policijskim i civilnim strukturama, zajedno sa svojim podređenima planirali, podstrekavali i izvršili napad na nebranjenu mješovitu kolonu vojnika i civila zaposlenih u bivšoj Jugoslovenskoj narodnoj armiji (JNA) pod pratnjom mirovnih snaga Ujedinjenih nacija (UN).

Na teret im je, prema Tužilaštvu, stavljeno da 3. maja 1992. nisu spriječili ubistva i ranjavanja vojnika i civila, da su propustili da kazne izršioce ubistava i ranjavanja, mučili i nečovječno postupali prema zarobljenim vojnicima, nisu spriječili ni kaznili počinioce, kao i da su im pomagali poslije izvršenog zločina.

Prema saopćenju Tužilaštva, prikupljeni su dokazi koji se odnose na stradanje osam ubijenih žrtava sa utvrđenim identitetom, među kojima ima i civila i sanitetskog osoblja, ranjavanje 24 osobe, zarobljavanje više desetina vojnika i civila koji su muče