SAJAM „TEŠANJ 2023“ – UZ 500 IZLAGAČA SAJMIŠTE POSJETIO I MAĐARSKI AMBASADOR

SAJAM „TEŠANJ 2023“ – UZ 500 IZLAGAČA SAJMIŠTE POSJETIO I MAĐARSKI AMBASADOR

Pred ovogodišnji 17. po redu Sajam privrede u Tešnju, koji će na oko 20.000 kvadrata sajamskog prostora ugostiti rekordnih 500 izlagača, sajmište su, u pratnji domaćina iz  Organizacionog odbora i Udruženja privrednika „Biznis centar“ Jelah-Tešanj i tešanjskog načelnika Suada Huskića,  posjetili ambasador Mađarske u našoj zemlji nj.e. Krisztian Posa i gradonačelnik Žiivnica Began Muhić. Naime Mađarska i Živinice su ove godine zemlja, odnosno grad-partner Sajma.

Sajamski kapaciteti, iako povećani za 40 posto u odnosu na prošlu godinu odavno su popunjeni. Na više od 20.000 kvadrata sajamskog prostora predstavit  će se oko 500 izlagača iz zemalja regiona, EU, Amerike, Japana i Kine.

-Omjer domaćih i stranih izlagača je 66 naprama 34 posto u korist domaćih izlagača. Sajamski kapaciteti su povećani za 40 posto u odnosu na godinu prije-kazao je predsjednik Organizacionog odbora Sajma Semir Kantić.

Press: Novi zamah u privrednoj saradnji

Uz brojne privredne susrete tema ovogodišnjeg  sajma su obnovljivi izvori energije i energetska efikasnost.

-Želimo da držimo korak sa razvijenima u svijetu i Evropi, da jednostavno vidimo na koji način ćemo  ovdje poboljšati svoju energetsku efikasnost i kako pojednostaviti te stvari-kazao je član UO Udruženja “Biznis centar“ Jelah-Tešanj Edin Jabandžić.

Uz predstavljanje izlagača, 17. medjunarodni sajam privrede njeguje privredne susrete, saradnju i razmjenu iskustava.

-Sajam je još jedna izuzetna prilika da Intenzivno radimo na povezivanju privrednika, institucija, ustanova  i svih onih postavki koje privredu čine snažnijom, jačom i bolje organizovanom-naglasio je član NO Udruženja  Izudin Ahmetlić.

500 izlagača iz 16 zemalja

Tešanj bilježi 2.800 poslovnih subjekata, što je rekordan broj za posljednjih 20 godina. Ostvaren je promet putem fiskalnih uredjaja od dvije milijarde maraka, a izvoz, najviše u zemlje EU,  bilježi 500 miliona. Podaci su koje je iznio tešanjski načelnik Suad Huskić.

Na oko 500 metara kvadratnih predstavit će se i dvadesetak izlagača iz Živinica, Grada koji je ove godine partner sajma.

-Osim opštih predstavljanja potencijala Grada Živinice  bit će predstavljeno 14 pravnih lica iz realnog sektora i četiri iz javnog sektora. Prilika je ovo za razmjenu iskustava i nastavka obostrano korisne saradnje-poručio je gradonačelnik Živinica Began Muhić.

Zemlja parnter je Mađarska, država  sa kojom BiH vežu historija, tradicija, ali i bogata robna razmjena i privredna saradnja.

-Odnose naših država najbolje karakterizuje činjenica da, iako nemamo zajedničku granicu, Mađarska Bosnu i Hercegovinu smatra počasnim susjedom. Mađarska dosljedno pruža podršku ubrzanju procesa evropskih integracija BiH  i cjelokupne regije-poručio je madjarski ambasador u BiH   Krisztian Posa.

Sajam će se, na novoj lokaciji u susjednom Doboj Jugu održati od 27. do 30. ovoga mjeseca. Afirmativa portal