SCHMIT DONIO ODLUKU O FINANSIRANJU IZBORA

Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini poručio je danas da nije bio sretan što je morao upotrijebiti bonske ovlasti i nametnuti odluku o finansiranju Općih izbora koji će se održati 2. oktobra ove godine.

Schmidt je nametnuo odluku nakon što je na sjednici Vijeća ministara BiH izdvojen dio sredstava – 9,7 miliona KM, od traženih 12,5 miliona KM. Centralna izborna komisija (CIK), koja je u više navrata apelovala da je potrebno osigurati sredstva, jučer je bila nezadovoljna odlukom Vijeća ministara BiH rekavši da izdvojena sredstva nisu dovoljna te da mora reagovati OHR.

“I pri tome uzimam u obzir opredijeljenost velikog broja ljudi ovdje i drugdje da se uistinu provedu ovi izbori. Moram reći da nisam sretan jer to pokazuje da odgovorni političari nisu bili u stanju organizovati nešto što je samo po sebi tek proceduralna stvar kao što je finansiranje izbora. I da potpuno pojasnim stvari da ne bi došlo do prepričavanja. Ovo nije odluka koja se tiče samog Izbornog zakona znam da se na tome puno radi”, naglasio je Schmidt.

“Sada ćemo imati sjednicu PIC-a i već sam ranije nekoliko puta sa njima razgovarao o tome i želim se zahvaliti međunarodnoj zajednici koja je dala ključnu podršku da se izbori održe i koja će raditi na tome da BiH još intenzivnije uđe u međunarodne integracije za dobrobit njenih građana. Uvjeren sam da sada pripreme izbora mogu krenuti neometano i brzo”, poručio je Schmidt.