TOPLOTNI UDAR U ŠPANIJI I PORTUGALU PREKO 1.000 MRTVNIH

Temperature bi mogle dosegnuti rekordne nivoe u 15 regija jugozapadne Francuske. Vatrogasci se bore sa šumskim požarima, a  hiljade ljudi su prisiljene na evakuaciju. Zbog požara u Španiji, Portugalu i Grčkoj su evakuirane još hiljade ljudi, navodi BBC.

I u Ujedinjenom Kraljevstvu očekuju se rekordne temperature. Ta zemlja je prvi put u historiji proglasila tzv. crveno upozorenje na ekstremne vrućine.

16.000 evakuiranih u Francuskoj

U proteklim danima je zbog šumskih požara u Francuskoj evakuirano više od 16.000 ljudi, a vlasti su pripremile skloništa za evakuirane. Naročito je teško pogođena Gironde, popularna turistička regija na jugozapadu Francuske. Vatrogasci pokušavaju uspostaviti kontrolu nad požarima koji su spalili više od 14.000 hektara površine od prošlog utorka.

BBC-jevi reporteri pridružili su se konvoju novinara koji su posjetili šumsko područje nedaleko od obale, gdje su turisti prije više dana napustili kampove zbog požara

Na početku se vide oblaci dima u šumi i nad njom, ali situacija se čini relativno pod kontrolom. No, što se ide dalje, situacija je sve gora.

Zbog toplinskog vala jedan je meteorolog u razgovoru za AFP upozorio na “toplinsku apokalipsu” u nekim dijelovima jugozapadne Francuske.

U Španiji i Portugalu zabilježeno je više od hiljadu smrti koje se pripisuju ekstremnim vrućinama u posljednjim danima.

Gori i u sjeveroistočnoj regiji Kataloniji, baš kao i u brdima Mijas u blizini Malage. Požari gutaju velike površine i u Castilli Y Leon, Galiciji i Ekstremaduri, koje će danas posjetiti španski premijer Pedro Sanchez.

Požari u Portugalu su dobrim dijelom pod kontrolom usprkos temperaturama koje su prošlog četvrtka dosegle nevjerojatnih 47  stepeni Celzijusa.

No, za trećinu Portugala i dalje je na snazi upozorenje na “ekstreman rizik od požara”, upozorila je nacionalna meteorološka agencija. Razlog je teška ili ekstremna suša u gotovo cijeloj zemlji.