UKLONJENA SPORNA TABLA NA ULAZU U ISTOČNO SARAJEVO

Radnici Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja KS, u koordinaciji s Ministarstvom komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, pri kojem djeluje, uklonili tablu s natpisom “Grad 157.000 Srba koji su morali napustiti Sarajevo” na ulazu u Sarajevo.

Kako je objasnio ministar Almir Bečarević, ustanovljeno je da je tabla nelegalno postavljena na teritoriji Kantona Sarajevo, odnosno zaštićenih područja KS. „U zadnjih sedam dana smo sve provjerili, skinute su koordinate i ustanovljeno je da se tabla nalazi unutar teritorije Kantona Sarajevo, odnosno Federacije BiH. MUP KS i inspekcije su to utvrdile”, naveo je ministar Bečarević.

Dodao je da još dvije table nalaze na području Federacije. Riječ je o tabli koja se nalazi na Dobrinji na putu prema Lukavici i druga na Vracama.

“I ona na Dobrinji i na Vracama se nalazi unutar Federacije, ali ovdje se radilo o zaštićenim područjima na njihovoj teritoriji za koju oni brinu i u saradnji sa zaštićenim područjima urađeno je ovo jutros. Te druge dvije table su unutar Federacije i valjda će se nekad sjetiti nadležne inspekcije da urade isto za njih”, poručio je Bečarević.

Podsjećamo, table su postavljene na šest mjesta uz opasku Ljubiše Ćosića, gradonačelnika Istočnog Sarajeva, da je to odgovor na tablu na ulazu u Sarajevu na kojoj je napisana činjenica da je glavni grad BiH bio pod opsadom 1.425 dana.

Zbog navedenog prije nekoliko dana gradonačelnica Sarajeva, Benjamina Karić podnijela je krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Istočnog Sarajeva.

 

federalna.ba