VLADA DISTRIKTA UPUĆUJE INICIJATIVU O POVEĆANJU NEOPOREZIVOG DIJELA PLAĆA

Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine uputit će prijedlog za izmjenu Zakona o porezu na dohodak koji se odnosi na povećanje neoporezivog dijela plaća u Distriktu sa sadašnjih 500 na 1.200 maraka.

“Ova inicijativa će biti upućena u skupštinsku proceduru, a njezina primjena očekuje se od 1. srpnja ove godine”, priopćeno je iz Vlade Brčko distrikta.

Kako je na konferenciji za novinare kazao direktor Direkcije za financije Distrikta Mato Lučić, do sada je u Brčkom kod oporezivanja dohotka korišten iznos od 500 maraka za svakog zaposlenog, odnosno koeficijent 1, a za svaku izdržavanu osobu koeficijent 0,5 što iznosi 250 maraka za izdržavanu osobu koji se ne oporezuje pri isplaćivanju plaća.

“Zbog trenutne situacije uzrokovane rastom cijena, odlučili smo da se ovaj iznos poveća sa 500 na 1.200 maraka, što znači da će za izdržavanu osobu imati 600 maraka neoporezivog dijela. Želim napomenuti da imamo tri sustava oporezivanja: RS, FBiH i Brčko distrikt BiH i, nakon što smo razmotrili najbolji način da se pomogne svim zaposlenicima u Distriktu, mogu reći da će ova olakšica biti najveća u BiH”, izjavio je Lučić.