ZA DEVET ŠKOLA U TEŠNJU I DOBOJ JUGU IZ HOLANDIJE STIGLO ŠEST TONA GIMNASTIČKE OPREME

Većina škola u BiH danas u nastavi tjelesnog odgoja koristi opremu staru i više od 40 godina. Slično je stanje i u tešanjskim osnovnim i srednjim školama. Zahvaljujući donaciji humanitarne organiazcije iz Holandije devet osnovnih škola sa oko 5.000 učenika u budućnosti će imati kvalitetnu sportsku opremu za izvodjenje nastave tjelesnog odgoja.

Zahvaljući prijateljstvu  s kolegama u Holandiji profesor tjelesnog odgoja Kenan Kurbašić je za devet škola i oko 5.000 učenika u Tešnju i Doboj Jugu osigurao oko šest tona gimnastičke opreme vrijedne oko 30.000 maraka.

-Svaka škola će dobiti po dvije švedske klupe, švedski sanduk, šest, sedam strunjača, odskočnu dasku, trampolinu, rolovanu veliku strnjaču, jednu veliku strunjaču,  i po nekoliko lopti-kazao je Kurbašić.

Iako korištena ova vrhunska oprema će umnogome unaprijediti kvalitet izvodjenja nastave tjelesnog odgoja u ovdašnjim školama.

-Sve škole u općini Tešanj, što se tiče gimnastičke opreme, raspolažu u minimumu. To su stara sredstva i oprema koja datira iz osamdesetih godina prošlog vijeka  čak-pojašnjava profesor tjelesnog odgoja u OŠ „1. mart“ iz Jelaha  Zaim Hadžan.

-Ovo dolazi u vrijeme kada je završena izgradnja četiri nove  sportske dvorane  pored školskih objekata i, zapravo svaka centralna osnovna škola na području općine tešanj ima dvoranu, a evo sada će imati i kompletiranu sportsku opremu, zanovljenu sportsku opremu-dodaje tešanjski načelnik  Suad Huskić.

Donirana oprema odmah će osnovcima biti stavljena na raspolaganje.

-Mi ćemo ih, naravno, danas prevesti do škole i u narednom perodu koristiti najbolje što možemo. U toku je izgradnja novog školskog objekta i ov će nam mnogoi značiti–kaže direktor OŠ „9. septembar“ iz Medakova Almir Ljevaković.

Novac za transport iz Holandije i prateću dokumentaciju osigurala je Općina Tešanj.  Afirmativa.ba