ZAHUKTAVAJU SE PRIPREME ZA 17. MEDJUNARODNI SAJAM PRIVREDE “TEŠANJ 2023“-UZ NOVU LOKACIJU  ZEMLJA PARTNER MAĐARSKA!

ZAHUKTAVAJU SE PRIPREME ZA 17. MEDJUNARODNI SAJAM PRIVREDE “TEŠANJ 2023“-

                                   UZ NOVU LOKACIJU  ZEMLJA PARTNER MAĐARSKA!

 

Nakon što je, prije desetak dana formiran Organizacioni odbor, pripreme za ovogodišnji, 17. po redu, Medjunarodni sajam privrede „Tešanj 2023“, koji će se, u organizaciji Udruženja privrednika “Biznis centar” Jelah-Tešanj,  održati od 27. do 30. 09. 2023. godine, se zahuktavaju. Usljed instaliranja kapaciteta neophodnih za izgradnju  auto-puta na trasi koridora VC na dosadašnjem sajmištu, Sajam će ove godine biti održan na lokalitetu  kompanije „Kamelia“ u Doboj Jugu na 6.000 metara kvadratnih zatvorenog i preko 20.000 metara kvadratnih otvorenog sajamskog prostora. Planira se i povećanje broja izlagača od 20 do 30 posto u odnosu na prošlu godinu. Na brojnim okruglim stolovima, B2B susretima i panelima bit će riječi o ekonomskim kretanjima i ambijentu za privredjivanje u BiH, a centralna tema Sajma ove godine, očekivano su, obnovljivi izvori energije. Zemlja-partner  ove godine je Mađarska, potvrdio nam je predsjednik Organizacionog odbora Sajma Semir Kantić.

Zbog činjenice da je dosadašnje sajmište u krugu Distributivnog centra u Kraševu, sa kapacitetom od 5.000 metara kvadratnih zatvorenog i dvostruko više otvorenog sajamskog prostora, uz magistralni put Doboj-Banja Luka, ove godine angažirano za resurse neophodne za izgradnju auto-puta na trasi panevropskog koridora VC,  17. sajam  privrede „Tešanj 2023“ će biti održan na obližnjoj lokaciji na području susjedne općine Doboj Jug.

Plakat Sajma

-Riječ je o lokalitetu firme „Kamelia“, jer smo ove godine odlučili da idemo sa većim kapacitetima, tako da ćemo ove godine imati oko 6.000 metara kvadratnih zatvorenog i oko 20.000 metara  kvadratnih otvorenog sajamskog prostora. Cilj je da ove godine imamo za 20 do 30 posto više izlagača u odnosu na prošlu godinu, (na 16. sajmu izlagalo je 300 izlagača iz BiH i inozemstva op.a.). Nema sumnje da ćemo u tome uspjeti jer je intencija da se, uz naše redovne i vjerne dosadašnje izlagače, privuku novi. Prijave su u toku, pa je rano govoriti o tome, ali, imajući u vidu pokazani interes,  svakako smo optimisti da će to biti u skladu sa zacrtanim ciljevima koje sam, u ovom segmentu, upravo naveo-kazao nam  je predsjednik Organizacionog odbora ovogodišnjeg Sajma Semir Kantić.

TEMA SAJMA-OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE

Uz tradicionalno prisustvo najviših zvaničnika iz privrednog, ekonomskog, političkog i javnog života naše zemlje i regiona, i ove će godine, uz zvaničnike Mađarske, kao zemlje-partnera,  biti organizirani brojni privredni susreti, paneli i neformalni sadržaji tematski orijentirani ka aktuelnim privrednim i ekonomskim temama.

Kantić-Povećati kapacitete i broj izlagača

-Centralna tema ovogodišnjeg Sajma su obnovljivi izvori energije. Ovo iz razloga što je to trenutno aktuelna tema u cijelom svijetu, tako da smo i mi stavili fokus na tu temu na ovogodišnjem sajmu. Ali, pored toga, razgovarat će se svakako i o pitanju radne snage, problemu uvoza radne snage u BiH, otvaranju novih radnih mjesta, ali i stanju kada je riječ o ambijentu za privredjivanje u našoj zemlji-ističe Kantić.

Tešanjski sajam se u proteklim godinama etablirao u, po mnogo elemenata vodeći sajam u BiH, što dokazuje i činjenica da su se do sada medju zemljama-partnerima našle i vodeća ekonomija Evrope SR Njemačka, ali i zemlje s kojima Bosna i Hercegovina ima  tradicionalnu i plodnu saradnju poput Italije, Rumunije ili Sjeverne Makedonije. Ove godine ide se korak dalje.

 

ZEMLJA PARTNER MAĐARSKA

-Evo, ekskluzivno vam mogu potvrditi da će zemlja-partner 17. medjunarodnog sajma privrede „Tešanj 2023“ biti Mađarska. Tu informaciju smo dobili prije nekoliko dana i evo, ovo je prilika da je s vama podijelimo. U toku su već razgovori s raznim agencijama i kompanijama iz Mađarske i oni su u poodmakloj fazi,  tako da ove godine naši posjetitelji mogu očekivati veći broj izlagača iz Mađarske koji će na centralnom dijelu sajmišta imati svoj zajednički nastup-kazao nam je Semir Kantić, predsjednik Organizacionog odbora ovogodišnjeg Sajma privrede u Tešnju.

Novo sajmište

Tešanjski sajam je, izmedju ostalog prepoznatljivi i po činjenici da, uz prisustvo na dan otvaranja, na štandovima svojih kompanija tokom trajanja Sajma budu, u velikom broju, njihovi osnivači koji sa posjetiocima i poslovnim partnerima razmjenjuju iskustva i trasiraju puteve za novu poslovnu saradnju.

Medjunarodni sajam privrede “Tešanj 2023”- 27.09.-30.09.2023.

-Tako i ove godine, uz njih mi očekujemo veliki broj visokih zvanica što će biti prilika da se razgovara o poteškoćama koje negativno utječu na  intenzivniji privredni razvoj kako naših kompanija, tako  i društvu u cjelini. Jer potencijala i znanja ima. Želimo, kao u i uvijek, poslati  lijepu i optimističnu poruku iz Tešnja, a ona glasi da života u BiH itekako ima, samo svi, na svojim pozicijama i u skladu sa svojim mogućnostima, moramo dati odgovarajući doprinos-zaključio je predsjednik Organizacionog odbora ovogodišnjeg, 17. po redu Medjunarodnog sajma privrede „Tešanj 2023“ Semir Kantić. Afirmativa.ba