POSLASTICA BEZ KOJE NE MOŽEMO ZAMISLITI ZIMU
Orahnjača
TIJESTO
500 g glatkog brašna
1 suhi kvasac ili 30 g svježeg
250 ml mlakog mlijeka
1 prstohvat soli
60 g šećera
2 jaja
naribana korica 1 limuna
100 g maslaca
NADJEV OD ORAHA
500 g mljevenih oraha
150 g šećera (
200 ml mlijeka
malo limunove korice
malo ruma
1 vanilin šećer
po želji malo cimeta u prahu
100 g grožđica po želji
JOŠ
1 jaje za premazivanje
Priprema
Tijesto
1.
Kvasac rastopite u malo mlakog mlijeka sa 1 žličicom šećera i brašna. Ostavite na toplom da se diže.
2.
U brašno dodajte šećer, jaja, sol, naribanu limunovu koricu i dignuti kvasac. Zamijesite glatko tijesto sa mlakim mlijekom u kojem je otopljen maslac. Rukom dobro izradite tijesto, pokrijte i ostavite na toplom mjestu da se diže.
3.Dignuto tijesto iskrenite na pobrašnjenu radnu površinu i podijelite na tri jednaka dijela
Svaki dio razvaljajte u pravokutnik dužine tepsije, ne pretanko jer će se nadjev teško mazati, oko 1 cm debljine. Tijesto mora biti ravnomjerno debelo i po mogućnosti razvaljano u što pravilniji pravokutnik.
Premažite trećinom nadjeva i po želji pospite grožđicama koje ste prethodno kratko namočili u vrućoj vodi, ocijedili i osušili te zarolajte. Grožđice nemojte umiješati u nadjev jer će se onda nadjev teško mazati.
4.
Zarolajte tijesto pa prebacite štruce u podmazanu tepsiju (37×22 cm). Premažite bočne strane uljem ili otopljenim maslacem da se štruce ne zalijepe i ostavite pokrivene na toplom mjestu da se dižu.
5.
Kad su štruce lijepo narasle, premažite ih razmućenim jajetom, stavite u pećnicu zagrijanu na 200°C i pecite 10 minuta. Zatim temperaturu smanjite na 170°C i pecite još 30 minuta. Ako orahnjača naglo dobiva boju, pokrijte je papirom za pečenje.
6.
Pečene orahnjače izvadite iz tepsije, pokrijte krpom i ohladite.
Kad se ohlade, svaku orahnjaču zamotajte u prozirnu foliju da se ne osuše.
Nadjev od oraha
1.
Mljevene orahe pomiješajte sa šećerom i vanilin šećerom i prelijte kipućim mlijekom. Dobro promiješajte i ohladite. U hladno dodajte malo ruma i naribanu limunovu koricu, a po želji i cimet.
Pazite da vam nadjev ne bude suh, jer će se pečene korice odvojiti od njega, a ni rijedak, jer će se korice i nadjev pomiješati (stopiti).
2.
Po želji dio šećera možete zamijeniti medom.