FORD OTPUŠTA 3.000 SLUŽBENIKA KAKO BI SMANJIO TROŠKOVE

Američki proizvođač automobila Ford ukida oko 3.000 radnih mjesta jer kompanija smanjuje troškove kako bi olakšali prelaz sa vozila čiji su motori sa unutrašnjim sagorijevanjem na električna vozila.

Čelnici proizvođača automobila u Dearbornu, Michigan, objavili su to u ponedjeljak u e-mailu koji su poslali svim zaposlenim u ovoj kompaniji, rekavši da će 2.000 radnika s punim radnim vremenom biti otpušteno zajedno s još 1.000 radnika koji rade po ugovoru na određeno vrijeme, piše Associated Press.

Rezovi predstavljaju oko 6 posto od 31.000 radnika s punim radnim vremenom u SAD-u i Kanadi. Fordovih 56.000 sindikalnih radnika u fabrici nije pogođeno. Neki radnici u Indiji će također izgubiti posao.

 

Gubitak radnih mjesta dolazi u vrijeme neviđenih promjena u automobilskoj industriji koja je više od 100 godina zarađivala za život prodajom vozila na naftni pogon. Vlade širom svijeta pokušavaju eliminirati automobile s unutrašnjim sagorijevanjem kako bi ublažile uticaj klimatskih promjena.

Kompanije poput Forda već neko vrijeme smanjuju broj radnika, iako još uvijek generiraju novac za finansiranje razvoja električnih vozila.

Ford je rekao da planira da polovicu njegove globalne proizvodnje budu električna vozila do 2030.

Izazovi investiranja u električna, hibridna i autonomna vozila, dok se istovremeno moraju izvršiti popravke motora kako bi se zadovoljili novi propisi o čistom zraku, primorali su proizvođače automobila u cijelom svijetu da smanje fiksne troškove i pojednostave svoje portfelje modela.