TEŠANJ-13. PUT DODIJELJENA NAGRADA „MUSTAFA ĆEMAN“

U Općoj biblioteci Tešanj

 

  1. PUT DODIJELJENA NAGRADA „MUSTAFA ĆEMAN“

U okviru redovnih godišnjih aktivnosti,  Opća biblioteka u Tešnju  organizirala je  Okrugli sto o temi  „Uloga i značaj bibliotekarstva za razvoj kulture u lokalnoj zajednici“. O trenutnoj situaciji u bibliotekarstvu i izdavačkoj djelatnosti govorili su eminentni stručnjaci iz ove oblasti, a bila je ovo prilika i za trinaestu  dodjelu prestižne nagrada „Mustafa Ćeman“ koja se dodjeljuje  za izuzetan doprinos u bibliografiji i biliotekarstvu  u našoj zemlji.

Organiziranjem  Okruglog stola u Općoj biblioteci u Tešnju su htjeli upozoriti na značaj i potrebu učešća lokalnih zajednica u finansiranju i podršci u realizaciji  projekata u bibliotrekama koje, uprkos eri digitalnih i informacionih tehnologija, za knjigu čuvaju mjesto koje je imala i koje joj i u budućnosti pripada.

-Šta se stvara u mozgu čitaoca, dok čita knjigu,  nešto je sasvim drugačije. Stvara se jedna slika, razvija se jedna druga percepcija u odnosu na ono kada koristimo informatičke tehnologije-kazao je direktor JU Opća bibliotrka u Tešnju Osmo Hurić.

-Ni jedna od funkcija biblioteka nije ugašena. Sve su nastavile da rade svoj posao jer se biblioteke približavaju prema korisnicima-dodaje Biljana Zarić, šef Sektora za razvoj i obrazovanje bibliotekara pri NUB BiH.

Uprkos eri digitalnih medija i epidemiji korona virusa biblioteke su ispunile svoju osnovnu zadaću-bile su na usluzi čitaocima.

-Imam osjećaj da se potpuno drugačije gleda na biblioteku i da i da je važnost biblioteke dobila na značaju poslije korone. Jer primijetili smo da imamo više druženja, da imamo više posjeta promocijama jer ljudima je to nedostajalo-ističe direktor Gradske biblioteke u Zenici  Nermin Ormanović.

Do sada se iz budžeta ZDK za  na ime plaća, naknada i materijalnih troškova za ustanove kulture izdvajalo oko 4,2 miliona maraka.

-Što mi vjerujemo je da će stanje ostati barem isto i da se neće ići ka lošijem, a naravno da uvijek postoji tendencija prema nekom poboljšanju pa se, sukladno tome, i mi nadamo-pojašnjava pomoćnik ministra u Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK Marinko Tokić.

U čast našeg najvećeg bibliografa Mustafe Ćemana ove godine je istoimena nagrada za doprinos  u bibliografiji i bibliotekarstvu dodijeljena  13. put.  Laureati su Dzenana Tuzlak i Adisa Zero iz NUB BiH.

Afirmativa.ba