TURISTIČKI VAUČERI OBRADOVALI STANOVNIŠTVO, VLADA FBIH TREBA POVEĆATI IZNOS

Prema dostupnim podacima dodjela turističkih vaučera Vlade Federacije BiH značajno je doprinijela povećanju putovanja domaćih turista, kao i povećanju potrošnje u turističko-ugostiteljskom sektoru na području Federacije BiH.

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo navodeći da se kao veoma dobar pokazao program dodjele turističkih vaučera, putem kojih se građanima Federacije BiH sufinancira turističko putovanje unutar BiH, a samim tim se pomaže cjelokupan turistički sektor.

“U tom smislu, smatramo da je ovaj program turističkih vaučera potrebno nastaviti i to čak u većim financijskim iznosima. Međutim, još nije započela izrada proračuna Federacije BiH za 2023. godinu, pa vjerujemo da će o svemu navedenom odlučivati nova Vlada FBiH i novi federalni ministar okoliša i turizma”, dodala je Đapo.

Na sve tri platforme ‘eKupon’, ‘Citydeal flyfly travel’ i ‘OdmoriuBiH’ građanima je bilo dostupno 10.000 vaučera, koji su u rekordnom roku preuzeti i u velikoj mjeri iskorišteni. Iz federalnog proračuna za ovu direktnu pomoć građanima, ali i turističkom sektoru, izdvojena su dva milijuna KM.

Zahvaljujući tome predstavnici navedenih platformi bili su u mogućnosti otvoriti za građane sve raspoložive turističke ponude za odmor u Federaciji BiH.

“Ugodan boravak na prelijepim turističkim destinacijama zaista su imali svi korisnici turističkih vaučera. Proveli su nezaboravne trenutke na destinaciji koju su odabrali. Najposjećenije destinacije su bile Sarajevo i okolina, Bihać, Jajce, Ljubuški, Mostar, Tuzla, Neum …”, rekao je Nedim Lipa u ime platforme ‘OdmoriuBiH’.