AZRU NIJE UBIO BAHATI VOZAČ, NEGO LICEMJERNO I POSRNULO DRUŠTVO

AZRU NIJE UBIO BAHATI VOZAČ, NEGO LICEMJERNO I POSRNULO DRUŠTVO

Ponovo, iznova i po ko zna koji put iščudjavamo se pogibijama naših sugradjana na koje na saobraćajnim prijelazima i trotoarima pikiraju pijani, bahati i bogatim očevima, politikom i obeshrabrenim državnim aparatom, osokoljeni,  bahati vozači-ubice.

Te tragedije su zorni indikator potpuno razorenog društvenog sistema, društva bez vrijednosnih kriterija u kojem je, politički i ekonomski potčinjen policijski, pravosudni i, uopće bezbjednosni aparat, potpuno posvećen da udovolji političkim nalogodavcima, spreman da hapsi, privodi i „pritišće“ političke neistomišljenike, potpuno nemoćan zaštiti gradjane. Sve završava tragedijama i smrću nevinih, a počinje… Kako počinje!?

Počinje vjerovatno od kućnog (ne)odgoja, društvenih devijacija, rasturenog obrazovnog i odgojnog sistema i političkog nakaradnog utjecaja koji  propagira bahatost, neodgovornost, bezobrazluk i svaki vid poniženja, a negira učitovist, odgoj, lijepo ponašanje…

U stvari počinje kada „vjernik“ ode na molitvu a automobil ostavi na trotoaru, što gledamo svaki dan, a policajac ne smije poduzeti ništa!?

Počinje pogrešnim parkiranjem na koje, i ovdje u Tešnju niko godinama ne reagira.  „Može se proći“, kažu.

Da, može se proći, ali na taj način prolazi karcinom koji razjeda tkivo pravne države i mrve jednakosti pred zakonom za sve. Da li to politički postavljeni poslušnici mogu shvatiti. Teško, jer ginemo. Nejednakost pred zakonom, koju godinama toleriramo, znači i nejednakost u redu za smrt, što se kosi s vjerskim ubjedjenjem da je naša smrt ranije zapisana.

Miješamo li se, na ovaj način i u „Božije odredjenje. Parkiranjem na toroaru dok se molimo Bogu, sigurni da policija ne smije ništa poduzeti, sigurno Da. Ili nam se samo čini. Do kada?  Vjerovatno do trenutka kada se više idalje neće moći, do trenutka kada  ćemo shvatiti da ovakav način života ne vodi nigdje i da nije moguć. Do trenutka kada će morati proraditi batina, nasilje i anarhija. Pravda jednaka za sve.

Azra Spahić je bila mlada doktorica na početku životne i radne karijere. Zaustavljena je. Besramno, nasilno i uz odobravanje vlasti!

Bože podjednači kada već ljudi neće!

Afirmativa.ba