DOBOJ-BOSANSKA ĐUĐA USKORO MEDJU ZAŠTIĆENIM AUTOHTONIM RASAMA

U Doboju održana Deveta medjunarodna i 14. medjugradska izložba sitnih životinja

 

                          BOSANSKA ĐUĐA USKORO MEDJU ZAŠTIĆENIM AUTOHTONIM RASAMA

U organizaciji Društva za uzgoj i zaštitu sitnih životinja „Dobojski odgajivač“ u ovom gradu je održana  Deveta medjunarodna i  14. medjugradska izložba sitnih životinja. Predstavljeno je više od 650 primjeraka golubova, peradi i kunića, a proglašeni su i šampioni izložbe. Dobojski odgajivač uskoro bi mogao postati vlasnik zaštićene autohtone sorte „Bosanska đuđa“.

Izložba je pokazala je da, uprkos enormnom povećanju cijena  hrane i sredstava za tretman i liječenje, ovaj hobi u BiH, zahvaljujući ljubavi i entuzijazmu odgajivača,  uspješno opstaje.

-Imam oko 150 koka iz matičnog jata raznih vrsta i oko sto pilića sada u ovom momentu. Imam sedam, osam vrsta golubova, imam zamorce, paunove i tako-kaže predsjednik Udruženja „Feniks“ iz Prnjavora Velibor Trivičević.

-Godinama u kontinuitetu mi držimo taj broj, oko 22.000, 23.000 prstenova tako da, ono što vas zanima, u principu ne smanjuje se broj-dodaje predsjednik Saveza za uzgoj i zaštitu sitnih životinja u BiH  Edin Jabandžić.

BOSANSKA ĐIĐA

Već nekoliko godina u dobojskom Društvu  rade na standardizaciji i evropskoj zaštiti autohtotne Bosanske đuđe.

-Bosanska patuljasta koka đuđa, kako sam naziv kaže znači malog uzrasta, jako temperamentna. Godišnje nosi do 220 jaja-pojašnjava Adis Ajanović iz dobojskog Društva  odgajivač koji trenutno posjeduje 27  primjeraka đuđe.

Standardizacija rase nije nimalo jednostavan zadatak, pričaju nam odgajivači i sudije koji ocjenjuju golubove, ali i perad.

-Koke gledaju se od  kljuna, krijeste, glave, trupa, prsa, krila do repa, onih srpova, do mamuza, sve se gleda-kaže predsjednik Sudijske organizacije pri krovnom Savezu  Đuro Mitraković.

-Za priznanje rase treba da izležemo sto malih đuđa i da od toga napravimo selekciju da imamo 32 đuđe koje ćemo iznijeti na jednu izložbu, ali te 32 đuđe moraju biti faktički kao jedna-pojašnjava potpredsjednik Saveza BiH i Društva „Dobojski odgajivač“ Edin Mujkanović.

BiH trenutno ima osam zaštićenih rasa golubova od čega sedam s evropskim priznanjem, dok je jedna rasa u procesu priznavanja. U kategoriji koka na nivou Saveza priznata je  rasa Bosanski pjevač, dok su, uz Bosansku đuđu u procesu priznavanja  Posavska kukmasta i Potkozarska kokoš. Afirmativa.ba